Google ve Španělsku zruší službu pro vyhledávání zpráv

Madrid - Internetová společnost Google se rozhodla ukončit ve Španělsku svou službu Google News, která slouží k vyhledávání zpráv. Důvodem je zákon, kvůli kterému mohou španělští vydavatelé vymáhat poplatek od internetových vyhledávačů za používání jejich obsahu. Z této služby přitom Googlu neplyne žádný příjem a nezobrazuje se v ní reklama, tvrdí firma. Jednotlivým webům navíc služba podle redaktora Živě.cz Jakuba Čížka zvyšuje návštěvnost.

Google španělské vydavatele ze služby kvůli poplatkům vyjme a 16. prosince službu Google News ve Španělsku zruší. „Nový zákon od vydavatelů požaduje, aby po Google News vyžadovali poplatek za to, že (tato služba) zobrazí byť i tu nejmenší část z jejich obsahu, ať už ji zpoplatnit chtějí, nebo ne,“ sdělil Google. Vydavatelé, kteří chtějí, aby se jejich obsah nadále zobrazoval ve výsledcích vyhledávání Googlu, s tím podle těchto zákonů musejí výslovně souhlasit.

Služba Googlu webům zvyšuje návštěvnost

Ze služby přitom jednotliví vydavatelé spíše získávají, než naopak, říká Jakub Čížek, redaktor Živě.cz. „Myslím si, že je to v podstatě dokonalá symbióza, kdy Google získává jen perexy, výstřižky článků a přináší cílovým webům ohromnou návštěvnost. Dokládá to i případ z Německa, kde Axel Springer, jeden z největších evropských vydavatelů, před několika měsíci vyzkoušel několik svých webů z tohoto agregátoru Google News odstranit a výrazně mu, o desítky procent, klesla návštěvnost právě z Googlu, takže vlastně ublížil sám sobě,“ uvedl Čížek.

Redaktor Jakub Čížek: Google službou více dává, než dostává (zdroj: ČT24)

Podobnému tlaku čelil Google i v Německu a Francii

Spory mezi evropskými novinami a Googlem trvají už delší dobu. Vydavatelé deníků viní Google, že používá jejich obsah, na který se vztahují autorská práva, k zajišťování informačních služeb, aniž by události zpravodajsky sám pokrýval. V řadě evropských zemí tak vydavatelé tlačí na to, aby Google a další podobné internetové vyhledávače musely platit licenční poplatky za zveřejňování úryvků novinových zpráv. Podobný tlak jako ve Španělsku byl například i ve Francii. „Zde se Google s francouzskými vydavateli nakonec domluvil a přispívá do speciálního fondu. Velmi silný tlak je například i v Německu, kde nakonec také došlo k dohodě,“ dodal Čížek.