Malala převzala Nobelovku a odhalila svůj sen: Stát se premiérkou

Oslo - Mladá pákistánská bojovnice za právo dívek na vzdělání Malala Júsufzaiová a indický bojovník za práva dětí Kailáš Satjárthí dnes na radnici norském Oslu slavnostně převzali Nobelovu cenu za mír. Malalu se v roce 2012 kvůli jejímu boji za vzdělávání dívek pokusili zabít radikální islamisté. Neohrožená 17letá Pákistánka teď ohlásila svůj další životní cíl - sloužit Pákistánu jako premiérka.

Vyznamenaní převzali příslušnou medaili a diplom a rovnoměrně si mezi sebe rozdělí finanční odměnu ve výši osm milionů švédských korun (zhruba 22 milionů korun). Júsufzaiová je nejmladší laureátkou Nobelovy ceny za mír v dějinách. 

Předseda Nobelova výboru Thorbjörn Jagland před předáním ceny prohlásil, že všechny děti mají právo na dětství a vzdělání místo nucené práce. Svědomí dnešního světa podle něj nelze vyjádřit lépe než letošními laureáty. Oba ocenění pak diplom a medaili převzali za ovací vestoje.

Malala a Satjárthí převzali Nobelovku (zdroj: ČT24)

Playstation? Spousta dětí nemá ani tužku, upozornila Malala norské děti

Před Nobelovým centrem se sešlo na 7 000 dětí ve věku od šesti do 14 let. „Vy to možná nevíte, ale je tolik dívek a chlapců, kteří nemohou chodit do školy,“ řekla jim Júsufzaiová. „Ani se jim nesní o iPadu, Playstationu nebo Xboxu. Jejich jediným snem je mít školu, knihu a tužku,“ dodala laureátka. 

Malalu se pokusili kvůli jejímu boji za vzdělávání dívek v roce 2012 zabít radikálové z hnutí Taliban, když ji vážně postřelili do hlavy. Dívka se brzy stala světoznámou celebritou; přijali ji v Bílém domě i Buckinghamském paláci a promluvila v newyorském sídle OSN. Vydala i svou autobiografii a kromě Nobelovy ceny dostala také řadu dalších ocenění.

Mým vzorem je Bénazír Bhuttová. I já chci být premiérkou Pákistánu

Stanici BBC Júsufzaiová prozradila, že by se chtěla vydat na politickou dráhu a po dokončení studií v Británii by mohla usilovat i o funkci premiérky. „Chci sloužit své zemi a mým snem je, aby se moje země stala rozvinutou zemí, kde se každému dítěti dostane vzdělání,“ řekla Júsufzaiová v norské metropoli. „Pokud mohu posloužit své zemi nejlépe prostřednictvím politiky a tím, že se stanu premiérkou, pak se pro to určitě rozhodnu,“ prohlásila Júsufzaiová.

Inspirací je pro ni prý bývalá pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová, která byla zavražděna v roce 2007.

Júsufzaiová a Satjárthí před převzetím Nobelovy ceny
Zdroj: Heiko Junge/ČTK/NTB SCANPIX

Dívka řekla, že je pro ni velkou ctí dostat ocenění společně se Satjárthím, který se rovněž zasazuje o práva dětí. „Teď je tato cena pro mě velmi důležitá a opravdu mi dala více naděje, více odvahy a já se cítím silnější než předtím, protože vidím, že mnoho lidí je se mnou,“ prohlásila Malala.

Na společné tiskové konferenci se Satjárthím v úterý Júsufzaiová vyjádřila zklamání nad tím, že se dnešní ceremonie nezúčastní premiéři Pákistánu a Indie. Podle Nobelova výboru je důležité, že Pákistánka a Ind, muslimka a hinduista, společně bojují za vzdělání a proti extremismu.

Odpoledne proběhl ceremoniál ve Stockholmu, kde z rukou švédského krále Carla XVI. Gustafa převzali Nobelovy ceny laureáti na poli fyziologie a lékařství, fyziky, chemie, literatury a ekonomie. Ačkoli jména oceněných se svět každoročně dozvídá už v říjnu, slavnostní předávání cen se koná na výročí úmrtí Alfreda Nobela.