V Missouri je stav ohrožení, očekávají se nepokoje kvůli soudu s policistou

St. Louis – Guvernér amerického státu Missouri Jay Nixon vyhlásil stav ohrožení a do Fergusonu povolal národní gardu. Chce tak předejít další vlně násilností podobné těm, které v létě vyvolala smrt afroamerického mladíka Michaela Browna. Nyní bude porota rozhodovat, zda má být policista, který ho zastřelil, souzen.

Nejasnosti ohledně srpnové smrti Michaela Browna může rozkrýt soud – anebo již porota, která nyní začne rozhodovat, zda policista, který Browna zastřelil, před soud vůbec půjde. Missourský guvernér Jay Nixon se obává, že pokud porota rozhodne v policistův prospěch, znovu vypuknou ostré protesty a násilnosti. Vyhlásil proto ve státě stav ohrožení a povolal do neklidného předměstí St. Louis Fergusonu národní gardu. „Budeme připraveni zajistit, že lidé i jejich majetek budou v bezpečí. Demonstranti budou mít možnost vyjádřit své názory a pokojně protestovat, chceme ale zajistit, že pokud dojde k násilnostem, budeme mít připravené potřebné prostředky,“ řekl starosta St. Louis Francis Slay.

Nepokoje v Fergusonu vyvolal incident z 9. srpna. Policista tehdy zastřelil černošského mladíka Michaela Browna. Není však jasné, za jakých okolností. Někteří svědci tvrdí, že byl Brown neozbrojený a měl ruce nad hlavou, podle jiných policistu ohrožoval. Totéž tvrdí i samotný policista. Účastníci protestů, které potom vypukly, však za střelbou vidí rasové předsudky bílého policisty vůči mladému Afroameričanovi. Protesty pokračují neustále, ačkoli se postupně zklidnily. V posledních dnech jsou kvůli předběžnému líčení znovu intenzivnější – obyvatelé Fergusonu volají po potrestání policisty.

Ferguson očekává další nepokoje (zdroj: ČT24)