Fico navrhl Porošenkovi společné zasedání vládních kabinetů

Bratislava – Slovenský premiér Robert Fico chce zintenzivnit vztahy se sousední Ukrajinou. Na dnešním jednání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem v Bratislavě navrhl společné zasedání vládních kabinetů brzy poté, co v Kyjevě vznikne nová koaliční vláda. Porošenko se ve slovenské metropoli v neděli zúčastní oslav 25. výročí pádu komunismu v Československu a také schůzky prezidentů zemí visegrádské skupiny (V4).

„Na to, že jsme sousedi, nejsou naše vztahy ani zdaleka tak intenzivní a bude třeba nastartovat tyto věci právě jednáním příslušných ministrů i celé vlády,“ prohlásil po jednání s Porošenkem Fico. Podobné společné zasedání kabinetů uskutečnila slovenská vláda s Českem a Maďarskem.
 
Tématem schůzky byla především bezpečnostní a energetická situace na Ukrajině

Předseda slovenské vlády je přesvědčen, že pokud dohoda mezi Kyjevem a ruským energetickým koncernem Gazprom bude dodržena, není třeba se obávat výpadků dodávek plynu do Evropy přes Ukrajinu. Dodal, že Slovensko je na případné utažení plynových kohoutků připraveno, neboť má plné zásobníky i zajištěné alternativní dodávky.
 
Fico, který v minulosti opakovaně kritizoval nové ukrajinské vedení a také sankce, které Západ včetně Evropské unie uvalil vůči Rusku, nabídl Kyjevu slovenské zkušenosti z integrace do Evropské unie.