Osobní auto jako zbraň teroristů: V Izraeli došlo ke dvěma útokům

Jeruzalém - Arab z východního Jeruzaléma najel dnes autem do skupiny Izraelců a pak železnou tyčí začal bít další. Zabil při tom jednu osobu a 14 lidí zranil. Policie muže zastřelila. Další podobný incident se dnes odehrál na Západním břehu. Auto s palestinskou poznávací značkou najelo do chodců a tři z nich zranilo. Řidič z místa nehody ujel a policie po něm zatím pátrá. Za posledních čtrnáct dní je to už potřetí, co se něco takového stalo.

Útočník nejdřív najel do skupiny policistů, kteří čekali na zelenou. Pak pokračoval po tramvajových kolejích a narazil do hloučku pasažérů na zastávce. Nakonec vystoupil z auta a železnou tyčí útočil na auta policistů. Jeden z policistů zraněním podlehl, dalších třináct lidí je v nemocnici.

„Jednotka pohraniční policie na místě zahájila palbu na útočníka a zabila ho. Vyšetřování pokračuje a už zjistilo, že šlo o teroristický útok,“ uvedl mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld.

Hamas chválí svého člena za „skvělou operaci“

K akci se přihlásila palestinská radikální organizace Hamas. Útočník Ibráhím Akrí je podle izraelských sdělovacích prostředků z arabské části Jeruzaléma a je bratrem jednoho z vězňů, které Izrael propustil před třemi lety výměnou za uneseného vojáka Gilada Šalita. Hamas Akrího označil za svého člena. Vysoký člen Hamasu Fauzí Barhúm útok považuje za „skvělou operaci“ a vyzval k dalším podobným: „Gratulujeme požehnaným jeruzalémským hrdinům, kteří útočí na vojáky a policisty. (…) Vyzýváme lid v Jeruzalémě a na Západním břehu, aby v nich pokračovali plnou silou ve jménu ochrany al-Aksá.“

Izraelský ministr vnitřní bezpečnosti Jicchak Aharonovič řekl, že mezi zraněnými jsou civilisté i policisté, a ocenil práci policisty, který Akrího zastřelil: „Teroristé, kteří útočí na civilisty, si zaslouží smrt.“

Na Západním břehu najel řidič do skupinky vojáků

Druhý dnešní útok se odehrál na jihu Západního břehu, nedaleko soustavy židovských osad Guš Ecion. Podle policejní mluvčí Luby Samriové řidič „velkého nákladního vozu“ s palestinskou poznávací značkou najel na chodník a zranil tři Izraelce, jednoho z nich vážně. Podle agentury Reuters šlo o vojáky.

Oba útoky se odehrály podle podobného scénáře jako jiný útok před dvěma týdny. Tehdy Arab na východě Jeruzaléma autem najel na skupinu lidí čekajících na tramvaj a zabil tříměsíční dítě a jednu ženu. Řidiče na útěku zabili policisté. Oba dnešní útoky policie vyhodnocuje jako teroristické činy.

Ráno izraelská policie na Chrámové hoře v Jeruzalémě zasahovala proti desítkám maskovaných Palestinců. Skupina na policisty začala házet kamení a při policejní střelbě byl gumovým projektilem jeden z Palestinců vážně zraněn. Akce souvisela s plánem izraelských pravicových radikálů, kteří chtěli na tomto místě připomenout útok, při němž byl přesně před týdnem těžce zraněn jejich kolega Jehuda Glick, známý bojovník za rozšíření přístupu na Chrámovou horu pro Židy.

Chrámová hora v Jeruzalémě
Zdroj: ČTK/Xinhua/Muammar Awad

Jde o citlivou část Jeruzaléma, kde v minulosti stával židovský chrám a dnes jsou zde dvě významné mešity. Židé sice na horu smějí, avšak nemají tam dovoleno modlit se. Glick a jemu podobní chtěli prosadit změnu; Glick hovořil dokonce o postavení nového židovského chrámu.

Napětí kolem Chrámové hory se zhoršuje, jelikož Palestinci mají obavy, že izraelská vláda ustoupí pravicovým aktivistům a změní dosavadní praxi. Premiér Benjamin Netanjahu však několikrát zopakoval, že status quo měnit nehodlá, a vyzval ke klidu.