Koloseum má vypadat jako v dobách gladiátorů

Řím – Popravy, zápasy s divokými zvířaty a hlavně gladiátorské hry. V antickém Koloseu v Římě to žilo. Italský ministr kultury nyní podpořil nápad archeologů, aby amfiteátr získal svou původní podobu. V Koloseu by měla vzniknout kruhová aréna, která zakryje obnažené zbytky suterénních prostor. Pak by se tu mohly konat různé kulturní akce.

V Koloseu možná znovu vznikne aréna (zdroj: ČT24)

Koncem 19. století byly během archeologického průzkumu obnaženy zbytky chodeb a dalších prostor, které kdysi ležely pod samotnou arénou. Právě tak znají lidé Koloseum lidé dnes.

Archeologové ale svolili, aby byl suterén tak jako kdysi zakryt prkny a zasypán pískem, takže by opět vznikla kruhová aréna. „Ten nápad se mi velmi líbí. Teď už je potřeba jen trochu odvahy,“ pochválil projekt na Twitteru ministr kultury Dario Franceschini.

L'idea dell'archeologo Manacorda di restituire al Colosseo la sua arena mi piace molto. Basta un po' di coraggio.. pic.twitter.com/hSLBecqzqD

Amfiteátr pojal přes 35 tisíc diváků. Stavět se začal za císaře Vespasiána a dokončen byl za vlády císaře Tita v roce 80.

Půldruhého tisíciletí se pak využíval jako místo pořádání dobových zábav - od antických gladiátorských zápasů až po divadelní představení. Ve středověku budova přestala sloužit svému původnímu účelu a byla přebudována na byty a obchody. Na seznamu světového dědictví UNESCO je od roku 1980.

Koloseum v Římě
Zdroj: ČT24/ČTK/Švancara Petr

Podle italského archeologa Daniela Manacordy by mohlo být Koloseum znovu používáno pro akce, což by turisté určitě ocenili. V současné době probíhá rekonstrukce amfiteátru. Před pár lety se totiž zjistilo, že se Koloseum naklání. Peníze jdou ze soukromých zdrojů. V Itálii nyní probíhá několik podobných projektů na záchranu kulturních památek, jelikož financí od vlády je stále méně.

Animace BBC: Stavba arény smrti