Volby byly plné machinací, ale my je uznáváme, hlásí Moskva

Moskva/Kyjev – Rusko uznává výsledek nedělních ukrajinských parlamentních voleb, třebaže je provázela spousta machinací. Uvedlo to ruské ministerstvo zahraničí, které hlasování označilo za vítězství stoupenců míru, jež může přispět k naplnění minských dohod. Přítomnost nacionalistů v ukrajinském parlamentu ale podle Moskvy zvyšuje hrozbu obnovení bojů. Den po parlamentních volbách na východě Ukrajiny skutečně ozbrojené střety proruských separatistů s armádou opět sílí, přestřelky hlásí Doněck i Mariupol. V Kyjevě už začala jednání o vytvoření vládní koalice.

Dosavadní výsledky ukrajinských voleb signalizují vytvoření silné proevropské koalice, jejíž osou se nejspíš stane spolupráce prezidentského Bloku Petra Porošenka s Lidovou frontou premiéra Arsenije Jaceňuka. Tyto dvě strany se prakticky střídají v čele průběžných výsledků, mírně navrch má Jaceňuk. Kolem pětiprocentní hranice, nutné pro vstup do parlamentu, se zatím pohybuje nacionalistická strana Svoboda. Definitivní výsledky by měly být podle Kyjeva v horizontu hodin až dnů. Už teď se ale v prvních reakcích z Moskvy objevuje zájem o spolupráci s novým ukrajinským parlamentem, i když znějí silné výhrady k průběhu volební kampaně i programu jednotlivých politických stran.

Lavrov: Machinace byly, výsledky voleb ale uznáváme

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nešetřil kritikou průběhu voleb a volební kampaně. „Ponecháváme stranou mnohé machinace, které se objevily během přípravy voleb, nátlak na celou řadu kandidátů nebo snahy odstranit od voleb jisté politické síly,“ řekl ministr. Ukrajinský národ se ale vyslovil a Moskva považuje volby za platné, dodal. Rusko podle něj počítá s tím, že nová sněmovna vytvoří konstruktivní vládu, která nebude posilovat konfrontační nálady ve společnosti ani vůči Moskvě.

Šéf výboru pro sociální politiku ruské horní parlamentní komory Valerij Rjazanskij konstatoval, že Rusko uznává legitimnost ukrajinských voleb, přestože hlasování proběhlo „v podmínkách občanské války“. Organizace voleb ale podle něj nebyla špatná a volební komise pracovaly podle zákona. Volební kampaň byla nicméně podle ruského senátora špinavá a zvolený parlament bude protiruský. Předsedkyně bezpečnostního výboru Státní dumy (dolní komory ruského parlamentu) Irina Jarová soudí, že nový ukrajinský parlament má příležitost zastavit ozbrojené násilí a „genocidu ukrajinského národa“. Navzdory sporné legitimitě voleb prý Moskva očekává, že ukrajinští poslanci prosadí „úctu k obyvatelům Donbasu a k jejich právu na život“.

Ústřední volební komise sečetla 57 procent odevzdaných hlasů. S 21,57 procenta vede Jaceňukova Lidová fronta před Blokem Petra Porošenka (24,42 procenta). Následuje Svépomoc s 11,16 procenta.

Proruské a populistické strany se do vlády nedostanou

Jak poznamenal zpravodaj ČT Josef Pazderka, navzdory úspěchu prozápadních stran v Kyjevě nikdo nad výsledky voleb nejásá, protože času na provedení nezbytných reforem, které jsou v souvislosti se zimou ještě naléhavější, je poměrně málo. Prezident Petro Porošenko po skončení voleb v neděli prohlásil, že koaliční jednání by mělo být ukončeno do deseti dnů. Na zformování vládní většiny má parlament podle ústavy měsíc.

Konzultace o budoucí vládní koalici už dnes v Kyjevě odstartovala osobní schůzka Porošenka s Jaceňukem. K jednání o budoucí koalici mohou být později přizvány i další proevropské parlamentní strany, strana Vlast a v případě překonání pětiprocentní hranice i Svoboda. Budoucí koalice by mohla mít v jednokomorovém parlamentu většinu přes 60 procent hlasů. Koaliční jednání vítězové prý rozhodně nepovedou s populisty z Radikální strany a s funkcionáři Opozičního bloku, který se profiloval jako opora proruských voličů zejména na ruskojazyčném východě země.

Miroslav Poche k průběhu ukrajinských voleb (zdroj: ČT24)

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) považují nedělní ukrajinské volby za demokratické a svobodné, řekl na tiskové konferenci v Kyjevě koordinátor OBSE pro ukrajinské volby Kent Harstedt. Soudí, že pro budoucí vývoj Ukrajiny bude mít hlasování rozhodující význam. Harstedt vyzdvihl zejména fungování ukrajinské ústřední volební komise, kterou označil za nezávislou a efektivní. Samotné hlasování i sčítání hlasů bylo transparentní, kampaň byla soutěživá a průhledná. Europoslanec za ČSSD Miroslav Poche ocenil, že se levicové i pravicové radikální síly dostaly mimo parlament, domnívá se ale, že ruský prezident Vladimir Putin bude Ukrajinu i EU nadále vydírat prostřednictvím dodávek plynu. Poche volby sledoval na střední Ukrajině. Za negativní signál označil poměrně nízkou volební účast.

Následky bojů na východě Ukrajiny
Zdroj: Krasilnikov Stanislav/ČTK/ITAR-TASS

Na Donbasu se znovu střílí

Den po parlamentních volbách zesílily dnes na východě Ukrajiny ozbrojené střety povstalců s armádou. Podle místních médií dopadají granáty na předměstí Doněcku a exploze a přestřelky jsou hlášeny z okolí přístavu Mariupol u Azovského moře. Volební den byl přitom na Donbasu relativně klidný, znepřátelené strany se zdržely silnějších útoků. Ráno povstalci obnovili ostřelování čtyř obytných čtvrtí Doněcku z děl a velkorážných kulometů. Vzbouřenci napadli také pozice armády u Mariupolu palbou z granátometů a minometů. Boje se soustřeďují do okolí vsi Talakivka.

Dohody z Minsku přinesly Donbasu příměří, z jehož opakovaného porušování se ovšem povstalci a armáda vzájemně obviňují. Nenaplněna zůstala řada dalších ujednání včetně vytvoření nárazníkové zóny nebo výměny zajatců.