Předvolební Ukrajina: Země míří do EU, armáda je v pohotovosti

Kyjev – Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes varoval Ukrajince, aby v nedělních mimořádných parlamentních volbách neprodávali svůj hlas podvodníkům. Oznámil rovněž, že jeho strana už má připravený návrh koaliční smlouvy, jejíž podstatou jsou reformní změny a podání žádosti o členství v Evropské unii do roku 2020. Proevropské směřování budoucího parlamentu slibuje i premiér Arsenij Jaceňuk. Jednotky ukrajinské armády v Doněcké a Luhanské oblasti byly mezitím kvůli volbám převedeny do stavu vyšší bojové pohotovosti. Provokací se obává jak Kyjev, tak proruští povstalci na východě země, kteří volby bojkotují.

Blok Petra Porošenka má už připravený koncept koaliční smlouvy, jejíž podstatou jsou hluboké reformní změny v horizontu do roku 2020, kdy by měla být Ukrajina schopna podat žádost o členství v Evropské unii. Jak prezident oznámil v televizním poselství, základem budoucí koalice by neměly být „sladké sliby“ nebo kšeftování s posty podle poměrného zastoupení, ale jasný akční plán. „Pokud toto dodržíme, pak reformy nic neohrozí. Výsledek - i když ne hned a ne rychle - by měl každý pocítit ve své peněžence,“ uvedl prezident. Jeho program Strategie 2020 počítá se zastavením ekonomického propadu, vytvářením nových pracovních míst, zlepšením záchranné sociální sítě a podporou podnikání. 

Prezident v dnešním projevu uvedl, že se osobně zasadí o co nejrychlejší vytvoření příští koaliční vlády. „Osou programu je dosažení evropské životní úrovně a důstojné postavení Ukrajiny v Evropě. Do roku 2020 by Ukrajina měla být připravena podat přihlášku ke členství v Evropské unii,“ shrnul program své vlády prezident.

Za skupování hlasů hrozí vězení

Případy skupování hlasů se na Ukrajině objevují prakticky při každých volbách, letos se podle ukrajinských médií jeden hlas prodává v závislosti na regionech za 50 až 500 hřiven (až 850 korun). „Voliči mají možnost širokého výběru,“ poukázal Porošenko na seznam registrovaných stran, jichž se v neděli bude o hlasy voličů ucházet devětadvacet. „Státní správa zajistila čestnou, konkurenční, svobodnou a transparentní volební kampaň, která plně odpovídá evropským standardům. Vybírejte podle vlastního svědomí, hlasy neprodávejte,“ konstatoval prezident, jehož blok je v nedělním hlasování hlavním favoritem. Průzkumy mu předpovídají čtvrtinu až třetinu hlasů.

Ukrajinský parlament letos zvýšil tresty za skupování hlasů až na dva roky vězení. Trestem mohou být postiženi jak kupující, tak i prodávající. Ani zvýšená trestní sazba podle svědectví novinářů ale nejspíš nezabrání spekulantům skupovat volební lístky. „Vyměnit svůj hlas za hřivny znamená kšeftovat s osudem země,“ varoval spoluobčany prezident. „Je to stokrát protizákonné a nemorální v situaci, kdy na východě země tisíce lidí nasazují svůj život při obraně státu,“ zdůraznil.

Přijďte volit, vyzývá Ukrajince Jaceňuk a slibuje proevropský parlament

Cena nedělních parlamentních voleb je příliš vysoká, než aby voliči zůstali doma, přidal se k Porošenkovi v předvolební výzvě ukrajinským občanům premiér Arsenij Jaceňuk. Dodal, že Ukrajinci si zvolí vůbec první parlament, který je schopen garantovat integraci země se sjednocenou Evropou. „Zvolení poslanci musejí pamatovat na to, že pokud zklamou očekávání voličů, pokud budou lhát a krást, pak je národ smete stejně, jako předchozí režim,“ připomněl Jaceňuk osud bývalého prezidenta Viktora Janukovyče, který padl v únoru během povstání.

Od minulých parlamentních voleb v roce 2012 neuplynuly pouhé dva roky, ale „celá epocha,“ uvedl dále předseda vlády. „Ukrajinský národ už je jiný, zralejší, organizovanější, moudřejší. Už nevěří prázdným slibům, bere na vědomí jen skutky. Volíme mezi polokoloniální bídou a nezávislostí, mezi kapitulací před sousedním impériem a vlastní státností.“

O vstup do sněmovny se v nedělních volbách uchází 29 politických stran. Volební systém je smíšený, polovina ze 450 poslanců bude zvolena poměrným systémem ze stranických seznamů, zbytek v jednomandátových obvodech většinovým systémem. Ve skutečnosti bude ale většinovým systémem zvoleno místo 225 zřejmě jen 199 poslanců, protože na anektovaném Krymu a v oblastech ovládaných separatisty se hlasovat nebude. Celkem tak bude podle odhadu ústřední volební komise zvoleno jen 424 poslanců. Po vyhlášení výsledků voleb bude mít sněmovna měsíc na vytvoření většiny, která sestaví vládu.

Na donbaské frontě klid, armáda zvyšuje bojovou pohotovost

Jednotky ukrajinské armády rozmístěné v Doněcké a Luhanské oblasti byly kvůli volbám převedeny do stavu vyšší bojové pohotovosti. Podle ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany se připravují na možné provokace vzbouřenců a jsou „připraveny reagovat na jakoukoliv situaci“. Na donbaské frontě zatím panuje relativní klid, situace ale zůstává napjatá. Podle Rady byly zaznamenány přesuny ozbrojených jednotek separatistů, některé povstalecké jednotky prý v Doněcku dokonce označily svou obrněnou techniku bílými pruhy, kterou má na svých bojových vozidlech ukrajinská armáda.

Obě strany předpovídají provokace, k nimž by mělo dojít během nedělního volebního dne. Povstalci tvrdí, že se ukrajinská armáda bezprostředně po uzavření hlasovacích místností odhodlá k mohutné ofenzívě. Zpravodaj ČT Miroslav Karas potrdil, že z předměstí Doněcka byla dnes několikrát slyšet střelba.

Jaceňuk z obav o bezpečnost neoznámil, kdy a kam přijde odvolit

Jak poznamenal zpravodaj ČT Josef Pazderka, v uplynulých dnech došlo ke třem násilným útoků na kandidáty, dva z nich byli z Jaceňukovy Lidové fronty. Sám premiér v obavách o svou bezepčnost neoznámil, kdy a kam přijde volit.

Webové stránky ukrajinské ústřední volební komise jsou od dnešního rána vystaveny masivním útokům hackerů a byly většinu času nedostupné.

Centrum Kyjeva hlídá armáda
Zdroj: ČTK/AP/Emilio Morenatt

Volit se kvůli válce na východě země nebude ve 12 volebních obvodech na Krymu, který v březnu zabralo Rusko, a ve 14 obvodech v Doněcké a Luhanské oblasti, které mají pod kontrolou proruští vzbouřenci. Tři volební okrsky jsou problémové, hlasování tam je nejisté. Vůdce takzvaného parlamentu Nového Ruska Oleg Carjov dnes v Doněcku novinářům řekl, že obyvatelé povstaleckých zón, kteří mají zájem hlasovat, mohou vycestovat za linii fronty a odevzdat svůj hlas tam. V oblastech ovládaných povstalci hlasovací místnosti otevřeny nebudou, potvrdil Carjov. Nekoná se zde ani předvolební kampaň.

Nejdůležitější okamžiky ukrajinské krize: