Střelba v kanadském parlamentu: Jeden útočník zabit, po dalších se pátrá

Ottawa – Útočník vyzbrojený puškou před desátou dopoledne místního času postřelil u památníku obětí válek v kanadské Ottawě hlídkujícího vojáka. Poté uprchl do nedaleké budovy parlamentu, kde postřelil dalšího vojáka na stráži. Policejní komando později útočníka po divoké přestřelce usmrtilo a spustilo pátrání po jeho dvou komplicích. Voják postřelený u památníku zemřel po převozu do nemocnice, potvrzeni jsou další tři zranění. V budově parlamentu v době incidentu zasedala vláda, premiér Stephen Harper i členové jeho kabinetu jsou v pořádku. Útočníkem je kanadský občan alžírského původu, který konvertoval k islámu.

Policisté zhruba půldruhé hodiny po prvních výstřelech oznámili, že útočník byl uvnitř parlamentu zastřelen. Policie ale zatím nemá jistotu, zda akci podnikl sám, a pátrá po jeho případných společnících. Jeden z nich byl podle nepotvrzených zpráv spatřen na střeše parlamentu.

Střelec z Ottawy mrtvý, po dalších se pátrá (zdroj: ČT24)

Na místo incidentu byly povolány stovky vojáků a příslušníků speciálních komand. Parlament i sousední budovy byly vyklizeny a centrum města neprodyšně uzavřeno. Kvůli obavám z dalších útoků byly po celé zemi uzavřeny všechny policejní služebny a vojenské základny.

Usmrceným útočníkem je Michael Zehaf-Bibeau. Kanadský občan narozený v roce 1982 byl údajně alžírského původu; pocházel z Quebeku a byl vyznavačem islámu. Podle CNN mu kanadské úřady zabavily pas, když se dověděly, že se chystá jít bojovat do zámoří. Jeho obětí se stal Nathan Cirillo, čtyřiadvacetiletý kanadský voják - záložník z Hamiltonu v provincii Ontario.

Ani pozdě odpoledne místního času se situace v centru Ottawy nezměnila. Ulice zůstaly po ranní střelbě zcela pusté, policisté dál brání lidem vstoupit do centra města. Policejní šéf Charles Bordeleau uvedl, že bezpečnostní operace u parlamentu dosud neskončila. 

Kanadský poslanec John McKay: „Slyšel jsem asi deset ran. Jako výbuchy dynamitu nebo rány ze stavby. Najednou vběhla do haly ochranka a vedla nás dozadu do budovy.“

Svědek události Scott Walsh: „Viděl jsem muže s šátkem přes obličej. Měl dlouhé černé vlasy, modré kalhoty, černou bundu a dvouhlavňovou brokovnici. Oběhl budovu a ukradl auto.“

Steven Blaney, kanadský ministr bezpečnosti: „Včerejší události mají jasnou souvislost s teroristickou ideologií.“

Lidé prchali z parlamentu po lešení

Podle televize CBC byl útočník vyzbrojen útočnou puškou a tvář měl zakrytou šátkem. Na místo útoku dorazil v černém automobilu, kterého se násilím zmocnil cestou, když z vozu vyhnal řidiče.

V době přestřelky v parlamentu právě k poslancům hovořil premiér Harper. „Ozvala se rána a po ní série výstřelů. Všichni jsme se rozprchli. Bylo to venku za dveřmi, těsně vedle sálu,“ řekl novinářům ministr financí Tony Clement. Někteří lidé z parlamentu prchali po lešení, které bylo nedávno u objektu vystavěno kvůli rekonstrukci.

Harper se později ke střelbě vyslovil ve zvláštním prohlášení. Zdůraznil v něm, že i v nynější napjaté atmosféře musejí kanadská vláda a parlament pokračovat v práci. Útok na parlamentní budovu označil za opovrženíhodný.

Kanadská metropole je v šoku, panika ale nepropukla. Rodiče ottawských školáků byli vyzváni, aby pro své děti ke školám nechodili. Školní budovy byly uzamčené a děti byly v bezpečí ve třídách, některé se uchýlily do krytů. Na výpadovkách z Ottawy policejní hlídky kontrolují všechna vozidla opouštějící město.

Svědectví reportéra Chrise Waddella z Ottawy (zdroj: ČT24)

Obama: Jde o tragickou událost, která zvýraznila potřebu bdělosti

Kanadě už nabídly pomoc Spojené státy. Nemají ale zatím informace o tom, že by šlo o útok teroristů. Na tiskové konferenci ve Washingtonu to prohlásil mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Prezident Barack Obama se podle něj telefonicky spojil s Harperem, aby mu tlumočil soustrast a solidaritu amerického lidu. V besedě s novináři v Bílém domě Obama řekl, že střelba v Ottawě je tragickou událostí, která jen zvýraznila potřebu bdělosti. O motivech ottawského útočníka mu není nic známo a nechce ani spekulovat, zda střelec byl součástí širší zločinecké sítě. Prezident zdůraznil, že Kanada a USA musí v obraně před útoky teroristů koordinovat své kroky. S informacemi o útočníkovi pomáhá kanadské policii i americká FBI. Zjišťuje jeho případné vazby na islámský terorismus.

Česká ambasáda funguje bez omezení

České velvyslanectví v Ottawě, které leží necelý kilometr jihovýchodně od místa střelby, incident neohrozil. „Ambasáda byla okamžitě uzavřena, varovali jsme telefonicky jednu krajanku, která se mohla v okolí pohybovat,“ řekl chargé d'affaires Robert Tripes. Personál zastupitelského úřadu je podle něj na místě, je v bezpečí a pracuje v normálním režimu. „Úřad je i za normální situace dobře chráněn, dalších opatření není zapotřebí,“ uvedl diplomat.

Ke střelbě došlo jen několik hodin poté, co Kanada zvýšila stupeň teroristické hrozby na svém území z nízkého na střední. Úřady prý ale nemají informace o konkrétním připravovaném útoku, reagují údajně jen na zvýšenou aktivitu radikálních islamistických skupin, jako jsou Islámský stát (IS) a al-Káida. V pondělí zaútočil kanadský extremista na dva vojáky v provincii Québec. Jednoho z nich zabil.

Vydáno pod