Lustrace na Ukrajině: Rozvědka se zbavila přes 200 lidí

Kyjev - Ukrajinský lustrační zákon přinesl první výsledky. Tamní rozvědka SZRU na jeho základě propustila 249 svých pracovníků. Skoro 60 z nich přitom působilo na řídících postech. Nový zákon má ukrajinské úřady a oblastní správní orgány zbavit lidí, kteří byli napojeni na svrženého proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Tajná služba podléhá ukrajinskému prezidentovi. Po sérii reforem se její podoba ustálila zákonem přijatým v roce 2005. Šéfem rozvědky se po svržení Janukovyče stal generál Viktor Gvozď, do té doby šéf vojenské rozvědky. Zúčtování s minulostí je podle SZRU „chirurgicky přesné,“ aby nepoškodilo operativní úkoly.

Lustrační zákon, který mnozí ukrajinští komentátoři označují za kontroverzní, vstoupil v platnost po prezidentském podpisu minulý čtvrtek. Podle kritiků je protiústavní, protože vychází z principu kolektivní viny.

Viktor Janukovyč
Zdroj: ČTK/AP/Klim Novgorodtsev

Podle odhadu premiéra Arsenije Jaceňuka lustrační zákon zasáhne milion Ukrajinců. Ze státních úřadů mají odejít kromě exponentů bývalého režimu i osoby, které do rozpadu SSSR v roce 1991 zastávaly vysoké funkce v komunistické straně a její mládežnické organizaci, v armádě a bezpečnostních složkách. 

Zákon rovněž pamatuje na osoby, které se podílely na potlačování proevropských demonstrací, jež propukly na Ukrajině loni v listopadu.

Lustrace se má týkat i nejvyšší vládní úrovně, nebude se ale vztahovat na prezidenta Petra Porošenka, který již působil ve vládě v éře Janukovyče. „Prezident Petro Porošenko nespadá pod zákon, protože je volen lidem ve volbách. Všichni, kdo jsou voleni do funkcí všelidovým hlasováním, procházejí prověrkou voleb,“ vysvětlil předseda sněmovny Oleksandr Turčynov.