Radikálové se prý zmocnili stíhaček, v iráckém Ramádí zákaz vycházení

Bagdád - V iráckém Ramádí vyhlásili zákaz vycházení kvůli obavám před ofenzivou Islámského státu (IS). Islamisté postupují provincií Anbár, podle USA ale Bagdád v ohrožení není. Spojenci mezitím opět bombardovali pozice radikálů v Sýrii, kde pokračuje boj o kurdské město Kobani. Se znepokojivou informací přišla syrská exilová opozice – bývalí piloti irácké armády údajně učí bojovníky IS používat ukořistěná bojová letadla. „Může jít o zásadní problém. Kurdové i bagdádská vláda dosud profitovali z toho, že ve vzduchu nemají konkurenci,“ hlásil z oblasti okolo města Irbíl zpravodaj ČT Pavel Novotný.

Zákaz vycházení začal v iráckém Ramádí platit už dnes. Má omezit pohyb lidí z města a do města. Ramádí je střediskem Anbáru a leží zhruba 110 kilometrů západně od irácké metropole. IS v minulých týdnech dobyl několik lokalit poblíž města. Podle nejmenovaného zdroje agentury AP probíhají boje také v provincii Saláhaddín, a to o lokality v oblasti jejího střediska Tikrítu a také u ropné rafinerie Bajdží. 

Civilisté utíkají z provincie Anbár na sever do Kurdistánu. „Včera jsme byli svědky toho, jak se jejich auta štosují před kontrolním stanovištěm kurdské milice. Ty byly velmi nervózní, kontrolovali i nás,“ prohlásil zpravodaj ČT Pavel Novotný, který se právě teď nachází v severoiráckém Irbílu. V Kurdistánu je zatím podle něj situace pod kontrolou. Na frontové linii se ale podle západních rozvědek shromáždilo až 10 tisíc bojovníků IS. „Včera jsme viděli černé vlajky nedaleko Kirkúku. Takže tam opravdu jsou a chystají se na ofenzivu. Otázka je, kdy začne,“ podotkl zpravodaj. 

Ke kurdským jednotkám se do bojů proti islamistům hojně zapojují také ženy. Štáb ČT hovořil s Kurdkami, které přijely z Íránu. „Nejde o nic neobvyklého. Muži i ženy přicházejí ze všech částí Kurdistánu, to znamená i z Turecka,“ konstatoval Novotný. Ženy jsou podle něj odhodlané bojovat stejně tvrdě jako muži a mají k dispozici řadu zbraní. „Jejich morálka je velmi výjimečná,“ dodal zpravodaj.

Kurdské jednotky už téměř vytlačily radikály ze syrského Kobani - zbývá jim pár enkláv. Pomáhají jim intenzivní letecké údery USA a jejich arabských spojenců. Americký generál Lloyd Austin, který velí jednotkám USA na Blízkém východě, dnes uvedl, že nálety mají na islamisty v Sýrii i Iráku „kýžený dopad“. Například znemožnily jim pohybovat se po regionu v rozsáhlých kolonách nebo shromažďovat se ve velkých skupinách k provádění útoků.

„Během náletů zlikvidovaly americké stíhačky celkem devatenáct stanovišť islamistů včetně dvou velitelských postů. Zasáhly také tři bojové skupiny, které směřovaly do boje, tři sniperské pozice a jedno kulometní hnízdo,“ prohlásil - na stejné téma - mluvčí Pentagonu John Kirby. Podle Pentagonu je ale situace mimořádně nejistá. Město stále ještě může padnout do rukou IS. 

Kobani je dějištěm intenzivních bojů od poloviny září. O život tam přišlo už 700 lidí. Letadla od konce září bombardovala na 100 cílů. Ramí Abdar Rahmán ze syrské exilové skupiny uvedl, že Američané se o cílech ještě před nálety radí s Kurdy.

Situace ve městě Kobani
Zdroj: ČT24/ČT24 / Google Earth

Radikály prý učí ovládat stíhačky bývalí iráčtí piloti

Rahmán zároveň agentuře Reuters řekl, že k radikálům se připojili bývalí piloti irácké armády. Skupina prý ukořistila tři stíhací letouny a iráčtí piloti nyní cvičí radikály, jak je používat. Výcvik se odehrává v severosyrské provincii Aleppo na vojenském letišti, jež padlo do rukou IS. „Mají instruktory, jsou to iráčtí vojáci, kteří byli piloty za vlády (někdejšího prezidenta) Saddáma Husajna. Lidé je viděli létat, startovali z letiště mnohokrát,“ sdělil Rahmán.  

  • Zpravodaj ČT Novotný: „Pokud se tato zpráva potvrdí a Islámský stát získá letecké síly, naprosto to může změnit situaci v některých částech Iráku ve prospěch IS. Prý je školí profesionálové, kteří dobře vědí, co dělají a jak nováčky vycvičit.“

V řadách IS bojují tisíce cizinců a také bývalí iráčtí vojáci, kteří museli po Saddámově svržení odejít z armády. Saddámovo vojsko bylo rozpuštěno a místo něj vznikly nové jednotky, jimž ale chybí zásadnější výcvik. Bývalí profesionální vojáci poskytují IS vojenské dovednosti a orientaci v terénu v Iráku.

Radikály z Islámského státu podpořila odnož teroristické sítě al-Káida působící v Jemenu. Podpora se týká boje proti takzvané „křižácké alianci“, jak nazvala spojence v čele s USA. Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP) rovněž vyzvala k útokům, které povedou ke zničení Spojených států, uvedla agentura Reuters. USA považují jemenskou odnož al-Káidy za vůbec nejnebezpečnější z teroristických skupin.