Nepál pátrá po bezmála stovce pohřešovaných turistů, mrtvých jsou desítky

Káthmándú – Nejméně 29 lidí zahynulo ve středním Nepálu poté, co zdejší oblíbenou trekingovou trasu zasáhly ve středu sněhové bouře a laviny, netypické pro toto roční období. Mezi mrtvými byli i dva Slováci. Týmy záchranářů prý nadále pátrají po desítce pohřešovaných, do bezpečí dnes dostaly 154 osob. Údaje o počtu obětí i pohřešovaných se ale různí. Podle některých zdrojů stále zůstává nezvěstných až 80 lidí.

Znalci: Těžko mohli něco podcenit, šlo o neobvyklou situaci (zdroj: ČT24)

Sněhová bouře zaskočila i česko-slovenskou expedici. Sedm Slováků a jednoho Čecha se ve středu podařilo zachránit, dva členové výpravy a všichni průvodci ale zůstávali nezvěstní. Jedním ze šťastně přeživších členů byl brněnský skialpinista Jiří Švihálek. Jako první člověk na světě plánoval sjet víc než 8 000 metrů vysokou horu na lyžích. Vyrazil na vrchol, kvůli špatnému počasí se ale na poslední chvíli rozhodl sejít zpátky do základního tábora. Brněnský dobrodruh nyní pomáhá při záchranných akcích. Výprava si už vyřizuje dokumenty k návratu.

Netypické počasí přinesly do centrálního Nepálu dozvuky tajfunu Hudhud, který o víkendu udeřil na východní Indii. Přívaly sněhu připravily na pěším okruhu kolem osmitisícovky Annapurna o život 12 Nepálců, čtyři Kanaďany, tři Poláky, tři Izraelce, dva Slovince, jednoho Inda a jednoho Vietnamce. Kromě horolezců zahynuli také tři nepálští pastevci jaků.

Počet pohřešovaných vychází podle záchranářů ze seznamu horolezců, kteří se zaregistrovali k výpravě v dané oblasti. Nepříznivé podmínky ale nemusely nutně všechny z nich postihnout a je možné, že někteří turisté již region opustili. Třiadvacet dalších horolezců se podařilo zachránit a asi 15 se jich zotavuje v nemocnici v Káthmándú.

Nepálští záchranáři
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Až třítýdenní okruh kolem Annapurny patří mezi klasické himálajské trasy a zejména na jaře a nyní v říjnu se na něj vydává mnoho turistů. Sněhová vichřice zasáhla rovněž desetičlennou slovenskou výpravu a tři nepálské horské průvodce u hory Dhaulágirí (8167 metrů nad mořem), kde se na jejich základní tábor zřítila lavina. Sedm Slováků a jednoho Čecha se ve středu podařilo zachránit, dva členové výpravy a všichni průvodci ale zůstávali nezvěstní. Těla dvou Slováků a tří Nepálců našli dnes záchranáři.

Nepálský turistický ruch se stále ještě vzpamatovává z letošní katastrofy, kdy ledová lavina v dubnu zabila 16 šerpů na Mount Everestu. Šlo o nejhorší neštěstí v dějinách nejvyšší hory světa.