Putin nařídil stažení tisíců vojáků od hranic s Ukrajinou

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin údajně vydal rozkaz, aby se od hranic s Ukrajinou stáhly tisíce ruských vojáků. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News s odvoláním na zprávy z ruských médií. Podle mluvčího prezidenta se má na základny vrátit 17 tisíc mužů, kteří byli na cvičení v Rostovské oblasti. Úplné zastavení vojenských operací na východě země oznámil i premiér samozvané Doněcké republiky.

„Putin vydal rozkaz k návratu vojáků na základnu,“ citovaly Peskova agentury Interfax a Ria Novosti. Důvodem je, že výcvik byl dokončen, dodal Peskov. Kreml už v minulosti několikrát oznámil stažení svých jednotek od ukrajinských hranic, podle NATO a USA k tomu ale nedošlo. Kyjev a Západ obviňují Rusko, že podporuje zbraněmi i přímo vojáky ukrajinské povstalce v separatistických oblastech na východě Ukrajiny, což Moskva popírá.

Mění Rusko politiku pod tlakem sankcí?

Ekonom Tomáš Sedláček se domnívá, že ano. Podle něj se povedlo, že sankce bolí Rusko víc než Evropu. „Evropa se dokázala se Spojenými státy shodnout, nenašel se nikdo, kdo toho začal využívat, a Rusko se nakonec dostalo do situace, že oni mají problém udržet obličej,“ komentoval současnou situaci v Otázkách Václava Moravce.

Sedláček se domnívá, že se ukázalo, že sankce stačí na to, aby se zastavila armáda. „Rusko je jiné než za Stalina, dnes si nejspíš nemůže dovolit izolaci.“

Nejnovější rozkaz přišel před plánovanou schůzkou Putina a ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, kteří by se měli setkat na okraj evropsko-asijského summitu ASEM v pátek v italském Miláně. Jednat spolu mají právě o konfliktu na východě Ukrajiny. Ten si podle OSN vyžádal více než 3 600 mrtvých a asi 8 500 zraněných. Obě strany se 5. září dohodly na příměří, které je ale často porušováno.

Premiér samozvané Doněcké republiky ale dnes oznámil úplné zastavení vojenských operací: „Podle dohody s Ukrajinou by měl začít platit režim klidu. Ještě není jasné, jak bude kontrolován. Pokud bude období klidu dodrženo nejméně pět dní, začneme stahovat dělostřelectvo a minomety a další těžkou vojenskou techniku pod kontrolou OBSE podle dohod uzavřených v Minsku.“

Střelba mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou ale neutichá. Dál bojují o letiště u města Doněck. A to i přesto, že od pátého září platí příměří. Nové naděje se upírají k pátečnímu setkání ruského a ukrajinského prezidenta na okraj evropsko-asijského summitu v italském Miláně. Jednat by měli jak o ukončení konfliktu, tak i o dodávkách plynu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko je přesvědčen, že neexistuje riziko, že by tuto zimu nebyl plyn.

Rusové se mají stáhnout z hranic s Ukrajinou (zdroj: ČT24)

Ani sám Porošenko ale nevěří, že jednání s Putinem bude jednoduché - naposledy se sešli mezi čtyřma očima v Minsku, kde domluvili obrysy mírového plánu. Na jeho rychlé převedení do praxe tlačí i západní mocnosti a mezinárodní společenství. Podle OSN při konfliktu na východní Ukrajině přišlo o život už víc než  3 600 lidí.