Bojovnice za vzdělání každým coulem: Během nobelovek seděla Malala ve škole

Londýn – Sedmnáctiletá Pákistánka Malala Júsufzaiová při svém boji za právo dívek na vzdělání málem přišla o život. Bojovníci Talibanu se ji pokusili zabít cestou ze školy. S těžkým zraněním hlavy byla převezena na léčení do Velké Británie, kde od té doby žije. K zisku Nobelovy ceny se ale zatím nevyjádřila - v době vyhlášení totiž byla jako obvykle ve škole.

Společně s Júsufzaiovou dostal Nobelovu cenu indický aktivista usilující o odstranění dětské práce Kailáš Satjárthí. Výbor ocenil „jejich boj proti útlaku dětí a mladých lidí a za právo všech dětí na vzdělání“.

Júsufzaiová začala už ve svých 11 letech prosazovat v televizních rozhovorech možnost vzdělávání pro ženy v konzervativní pákistánské muslimské společnosti. Vycházela přitom z vlastních špatných zkušeností poté, co bojovníci Talibanu přepadli její domovské město Mingora, terorizovali místní občany a vyhrožovali, že vyhodí dívčí školy do povětří.

V roce 2012 zaútočil Taliban přímo na ni. Radikálům byl trnem v oku její blog popisující život místních žen a dívek a kritizující nerovnoprávnost, který psala pro BBC. Útočníci dívku cestou ze školy v pákistánském údolí Svát v autobusu střelili do hlavy a krku. Několik dní byla pak v kritickém stavu a podrobila se operacím v Pákistánu a Británii, kde nyní žije a vede nadaci prosazující vzdělání pro dívky v různých zemích světa.

Sedmnáctiletá Júsufzaiová, která byla již loni tipována na vítězství, je vůbec nejmladší nositelkou Nobelovy ceny v historii. Překonala britského vědce australského původu Lawrence Bragga, který ve svých 25 letech společně se svým otcem získal v roce 1915 Nobelovu cenu za fyziku.

Výňatky z deníku, který psala Malala pro BBC:

pondělí 5. ledna
Vypravovala jsem se do školy a chystala se obléci si svou školní uniformu, když jsem si uvědomila, že nás ředitelka nabádala, abychom si nebraly na sebe uniformy a dorazily v normálních šatech. Rozhodla jsem se tedy vzít si své oblíbené růžové šaty. Také ostatní spolužačky přišly v barevném oblečení. Hned ráno nám ale sdělili, abychom nenosily barevné šaty, protože Talibanu by se to nelíbilo.

středa 14. ledna
Dnes jsem šla do školy ve špatné náladě, poněvadž zítra začínají zimní prázdniny. Ředitelka vyhlásila prázdniny, ale už neřekla, kdy bude škola znovu otevřena. Dívky nebyly z prázdnin nijak nadšené, protože věděly, že pokud Taliban zrealizuje svou vyhlášku (zákaz vyučování pro dívky), nebudou už moci školu navštěvovat.

čtvrtek 15. ledna
V noci mě třikrát probudilo burácení dělostřelecké palby. Ale protože ráno jsme neměli školu, mohla jsem vstát později, až v 10:00. Potom ke mně na návštěvu přišla kamarádka a bavily jsme se o domácím úkolu. Dnes je poslední den předtím, než vejde v platnost nařízení Talibanu, ale moje přítelkyně se mnou probírala úkol, jako by se nic zvláštního nedělo. 
Dnes jsem si také pročítala svůj deník pro BBC v urdštině. Mamince se líbí můj literární pseudonym Gúl Makai. Mně se také líbí, protože moje pravé jméno znamená 'zdrcena žalem'.

čtvrtek 22. ledna
Někteří z mých přátel opustili Svát, protože situace tady je velmi nebezpečná. Já zůstávám zavřená doma. V noci (duchovní Talibanu) znovu varoval ženy, aby nevycházely z domu.

sobota 25. ledna
Zdá se, že teprve zničení desítek škol a zavření stovek dalších přiměje armádu k jejich ochraně. Kdyby tady provedla své bezpečnostní operace pořádně, tato situace by nenastala.

Malala je pýchou Pákistánu

  • Júsufzaiové blahopřál hned pár minut po udělení ceny pákistánský premiér Naváz Šaríf. Dívku označil za „pýchu“ Pákistánu. „Její úspěch nemá obdoby. Dívky a chlapci na celém světě by se měli inspirovat jejím bojem a odhodláním,“ napsal premiér v prohlášení.
     
  • Oběma laureátům gratulovala také německá kancléřka Angela Merkelová, Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), jež s nimi úzce spolupracuje, či italský premiér Matteo Renzi. „Čest Malale, která v OSN řekla: 'Když jsme viděli zbraně, pochopili jsme důležitost pera a knihy,'“ uvedl Renzi.

Letošní výběr laureátů vítají i české lidskoprávní organizace a ministr školství Marcel Chládek.

  • „Volba Malaly je trefou do černého, protože pomůže zviditelnit téma vzdělávání dětí a obecně dětských práv,“ soudí Tomáš Urban z Člověka v tísni. „Podle Mezinárodní organizace práce bylo ještě v roce 2012 na světě 168 milionů pracujících dětí. Ženy přitom mají horší pozici a dvě třetiny dětí, které nenavštěvují školu, tvoří právě dívky,“ přiblížil Urban. Člověk v tísni pomáhá se vzděláváním dívek a žen jak v Pákistánu, tak sousedním Afghánistánu.
     
  • „Mám z toho obrovskou radost, zvlášť u té pákistánské dívky. Beru ji jako obrovsky statečného člověka, který navzdory podmínkám bojuje za to, co je správné,“ řekla ředitelka Českého výboru pro UNICEF Pavla Gomba.
  • „Myslím, že ve 21. století by mělo být právo na vzdělání samozřejmostí a stejně tak rovné příležitosti pro muže a ženy. Z tohoto důvodu tedy rozhodnutí Nobelova výboru, aby byla Malala Júsufzaiová oceněna Nobelovou cenou míru, vítám,“ komentoval výběr letošních laureátů ministr školství Marcel Chládek.