OBRAZEM: Měsíc nad částí světa se znovu zbarvil zlověstně

Washington – Velká část amerického kontinentu a také Asie měla možnost sledovat atraktivní astronomický úkaz: úplné zatmění Měsíce. Tomu se díky typickému barevnému zastínění říká také „krvavý“. Obyvatelé Evropy kvůli časovému posunu a dennímu světlu však podobnou šanci neměli.

Během zatmění, které v tomto roce proběhlo už podruhé, je Měsíc zastíněn naší planetou. To dnešní mohli sledovat lidé v Severní Americe, Austrálii, na západě Jižní Ameriky a v částech východní Asie.

Krvavý měsíc
Zdroj: ČTK/AP/Stringer
Krvavý měsíc
Zdroj: ČTK/AP/Zhang Peijian

Měsíční dráha je vůči rovině dráhy Země skloněna přibližně o pět stupňů, proto k zatmění nedochází při každém úplňku. V jednom roce může dojít maximálně ke třem měsíčním zatměním různého druhu. Úplné zatmění nastává průměrně jednou za jeden a čtvrt roku a je pozorovatelné jen z té polokoule, kde je v době úkazu noc.

Krvavý měsíc
Zdroj: ČTK/AP/Qiu qilong

Ani při úplném zatmění však Měsíc z oblohy zcela nezmizí. Do zemského stínu totiž proniká slabé sluneční záření lomené přes zemskou atmosféru. Měsíc proto, stejně jako tomu bylo dnes, mění barvu z oranžové přes krvavě červenou až po hnědou. Poslední úplné zatmění měsíce nastalo 15. dubna – příští bude 4. dubna příštího roku.

Krvavý měsíc
Zdroj: ČTK/AP/Si Wei
Krvavý měsíc
Zdroj: ČTK/ZUMA/David Becker
Krvavý měsíc
Zdroj: ČTK/ZUMA/Whitehotpix
Krvavý měsíc nad čínským Hefei
Zdroj: ČTK/ZUMA/Guo Chen