Jižní Amerika se postavila za Moralese

Santiago de Chile - Představitelé zemí Jižní Ameriky podpořili bolivijského prezidenta Eva Moralese a vyzvali revoltující guvernéry ve východních provinciích Bolívie, aby přestali s násilnými protesty proti levicové politice hlavy státu. Takový závěr mimořádného summitu zemí Unie jihoamerických národů, který se konal v pondělí večer v chilském Santiagu, podpořilo všech devět zúčastněných prezidentů, kteří varovali před pokusy svrhnout bolivijskou vládu pučem nebo se odtrhnout.

„Potvrzujeme naši plnou podporu demokratické vládě prezidenta Eva Moralese. Skupiny (demonstrantů) musí ukončit nelegální obsazení státních budov, blokády a kladení podmínek pro zahájení rozhovorů,“ uvedla argentinská prezidentka Cristina Fernándezová.

Nejvyšší činitelé jihoamerických států dále vyzvali obě strany konfliktu k jednání, aby spor vyřešily cestou dohody. Krize přerušila dodávky bolivijského zemního plynu do Argentiny a Brazílie, která je na bolivijském plynu závislá a snaží se řešení sporu urychlit. „Doufám, že opoziční skupiny budou schopny pochopit toto prohlášení jako výzvu celé Jižní Ameriky, nejen jejích prezidentů,“ prohlásil po jednání Morales.

Řešení krize se údajně blíží

Morales ještě před odjezdem na summit mluvil s představiteli revoltujících provincií a obě strany prý dosáhly shody v 80 procentech budoucí dohody. Prohlásil to guvernér departementu Tarija Mario Cossío, který vystupuje jako mluvčí opozičních departementů Santa Cruz, Pando, Beni, Tarija a Chuquisaca.

Bouřící se provincie mají hlavní zdroje nerostného bohatství země a mimo jiné požadují, aby z nich získaly větší podíl. Dále odmítají návrhy změn v ústavě a zemědělské reformy. Demonstrace, které přerostly v násilné nepokoje, si vyžádaly už na třicet obětí.

Diplomatická roztržka s USA

Krize způsobila rovněž diplomatický konflikt se Spojenými státy, když Morales minulý týden obvinil velvyslance USA Philipa Goldberga z toho, že podněcuje protesty v separatistických provinciích ve snaze oslabit levicové centrální vedení země a nařídil Goldbergovo vyhoštění. USA recipročně vypověděly bolivijského velvyslance ve Washingtonu Gustava Guzmána.

Protesty v Bolívii
Zdroj: ČT24