Vycepovat Iráčany vám potrvá měsíce, říká Brit na třetí nahrávce

Damašek/Londýn – Islámský stát pokračuje v propagandistické válce na dálku. Už potřetí využil britského zajatce, fotoreportéra Johna Cantlieho, a zveřejnil nahrávku zřejmě s inscenovaným proslovem. Cantlie na videu obviňuje prezidenta Baracka Obamu z náletů na cíle islamistů a kritizuje i mezinárodní podporu kurdským milicím. Informaci zveřejnil deník The Telegraph. Novinář byl podle všeho zajat už na konci roku 2012.

„Vzdušné síly jsou dobré na zničení specifických cílů, ale nejsou dobré, pokud jde o dobytí a udržení pozemní oblasti,“ čte britský novinář vzkaz extremistů Obamovi, který minulý týden nařídil po Iráku bombardovat také jejich pozice v Sýrii. Podle britského listu používá Cantile zvláštně monotónní hlas, z nějž je patrná snaha shodit vyznění promluvy.

Brit, oděný do oranžového úboru typického pro záznamy pořizované IS, dodává, že zorganizovat iráckou armádu do bojeschopné podoby bude trvat dlouhé měsíce, zatímco svobodná syrská armáda je prý „nedisciplinovaná, zkorumpovaná a z větší části neefektivní“.

Záznam se výrazně neliší od předchozích dvou Cantileových řečí nahraných v minulých dvou týdnech, kdy mimo jiné prohlásil, že se jej jeho vláda zřekla. Spolupracovník deníků Sunday Times, The Sun a agentury AFP se ocitl poprvé v syrském zajetí již v červenci roku 2012. Poté se objevily informace, že ho postřelili, když se svým únoscům snažil utéct. Následně ho měli zachránit bojovníci z opoziční Svobodné syrské armády (FSA). Do Sýrie se ale na konci roku vypravil znovu a byl opět zadržen.

Islámští radikálové, kteří obsadili část Sýrie a Iráku, již zavraždili tři zadržené - britského humanitárního pracovníka Davida Hainese a dva americké novináře Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa. Naposledy vyhrožovali, že dalším na řadě má být humanitární pracovník Alan Henning.

POSTRACH ZN. IS

Islámský stát vznikl jako odnož al-Káidy v roce 2013. Jeho centrem se stalo první dobyté město Rakka ve východní Sýrii.

V červnu jeho milice obsadila velkou část severního Iráku a postoupila směrem k Bagdádu. Na dobytých územích vyhlašuje samozvaný „chalífát“, v němž přísně uplatňuje právo šaría.

Terčem nájezdů jsou zejména šíitští muslimové a také všechny nemuslimské skupiny (například jezídové či křesťané).

Nechvalně známé jsou brutální praktiky IS včetně popravování vojáků, západních novinářů nebo humanitárních pracovníků.

Podle CIA mají islamisté na území Sýrie a Iráku na 31 tisíc bojovníků. Navíc k nim odjíždí stále více mladých sympatizantů ze západních zemí.

V poslední době čelí IS v Iráku protiofenzivě kurdských milicí a také náletům ze strany USA, Francie a aliance některých arabských států.