Spojenci při bombardování zasáhli syrské obilné silo

Damašek – Letadla spojenců v Sýrii v noci na dnešek bombardovala další cíle islamistů ve čtyřech východních a severních provinciích. Zřejmě omylem zasáhla obilné silo ve městě Manbidž. Podle syrské exilové opozice si nálety vyžádaly oběti mezi civilisty i islámskými radikály. Spojenecká letadla se v noci dál zaměřovala i na těžební stanici plynu poblíž východosyrského Dajr az-Zauru, kde bylo zraněno několik radikálů. Bombardování je hlášeno také z okolí města Rakka, kde má IS svůj hlavní stan. Do koalice proti IS se chystá zapojit Turecko, jehož vláda se chystá požádat v úterý parlament o povolení k zásahu v Iráku a Sýrii.

Jeden z nočních útoků zničil silo v severosyrském městě Manbidž, kde má tato organizace jednu ze svých základen. Exilová opozice, která působí v Londýně a z bojiště získává informaci prostřednictvím informátorů, tvrdí, že mezi oběťmi nočního útoku na Manbidž jsou jen civilisté, a to zaměstnanci sila. Washington zatím zprávu nekomentoval. Město leží mezi městy Aleppo a Kobani. Několikadenní boje mezi IS a Kurdy o Kobani, které leží na hranici s Tureckem, vyhnaly z domovů tisíce Syřanů. 

Na severu Sýrie zničily letecké údery tři rafinerie a významně tak omezily těžbu ropy, která tvoří rozhodující zdroj financování Islámského státu. Těžba v části Sýrie ovládané Islámským státem prakticky ustala, před nálety přitom více než čtyřnásobně přesahovala oficiální syrskou ropnou produkci. „Koalice chce takto zničit ekonomiku IS, hybnou sílu války,“ uvedla Syrská organizace pro lidská práva. Islámský stát do začátku leteckých úderů produkoval více ropy než syrská vláda – 80 tisíc barelů denně oproti 17 tisícům.

Bojovníci fronty An-Nusra se přidávají k IS

Britský list The Guardian získal informaci, že fronta An-Nusra, která až dosud bojovala proti syrské vládě, avšak nikoli po boku IS, se nyní chce s touto organizací usmířit. Už v minulých dnech označila nálety cizích letadel v Sýrii za nepřátelský čin, po němž budou následovat útoky radikálů kdekoli na světě.

Ačkoli šéf IS ohlásil spojení An-Nusry se svou organizací už loni, fronta, která je bližší al-Káidě, toto spojenectví tehdy popřela. „Nejradikálnější členové An-Nusry nyní prosazují usmíření s IS,“ sdělil agentuře Reuters zdroj z organizace, jež dosud svůj boj omezovala na Sýrii.

V Iráku postupují radikálové dál směrem na Bagdád a podle britských zdrojů jsou už necelé dva kilometry od metropole. Stanice BBC uvedla, že irácká armáda s IS svedla dlouhou bitvu o zásobovací trasu z Fallúdže do Bagdádu a že se bojová linie zastavila blízko hlavního města.

Také Turecko se chystá k úderu proti extremistům z Islámského státu. Vláda v Ankaře se chystá požádat v úterý parlament o povolení k zásahu. Předseda tureckého parlamentu Cemil Ciçek v televizi NTV upřesnil, že poslanci by o příslušných návrzích měli začít jednat ve čtvrtek. První má obnovit armádě povolení na dobu jednoho roku, aby operovala na území severního Iráku. V minulosti již takovou možnost dostala a mohla udeřit na pozice povstaleckých Kurdů. Nově má dojít i na povolení útoku i v Sýrii, odkud vzhledem k postupu islamistů prchají nyní do Turecka desetitisíce Kurdů.