Vrazi, nic než síla, zničení. Obama si v projevu o IS nebral servítky

New York – Nezvykle vyhrocenou výzvou na půdě OSN se prezentoval americký prezident Barack Obama, když hovořil o aktuálním boji proti radikálům z Islámského státu. Podle něj musí být IS „oslaben a zničen“. Jedinou řečí, kterou „vrazi tohoto typu“ rozumějí, je podle Obamy řeč síly. Lídr Spojených států na půdě OSN vyzval národy, aby v boji proti teroristům spojily své síly.

Spojené státy spolu s několika arabskými zeměmi v noci z pondělí na úterý zahájily sérii náletů na cíle islamistů v Iráku a Sýrii. Nejmodernější střely plochého doletu či stíhačky F22 Raptor zacílily na sklady nebo výcviková centra, a to jak Islámského státu, tak také odnoží al-Káidy v čele s hnutím Chorasán. Právě z tohoto směru totiž podle tajných služeb Západu akutně hrozil teroristický útok. 

Sám Obama si pochvaloval aktivní spolupráci se Saúdskou Arábií, Katarem, SAE nebo Bahrajnem. Pro Blízký východ je podle něj odmítnutí sektářství a extremismu „generačním úkolem“. USA podle něj nemají v úmyslu okupovat žádnou cizí zemi, ale budou podporovat Iráčany a Syřany v boji za obnovu kontroly jejich území. Obama zároveň upozornil arabské státy a muslimské komunity na jejich vlastní odpovědnost za likvidaci extremismu.

„Je čas, aby svět a zejména muslimské komunity výslovně, hlasitě a důsledně odmítly ideologii al-Káidy a Islámského státu. Nadešel čas nastolit nové souručenství civilizovaných lidí tohoto světa v zájmu likvidace základního zdroje válek, kterým je korumpování myslí mladých lidí násilnou ideologií.“

VÍCE K TÉMATU:

TVRDÝ ÚDER SPOJENCŮ

ZABRÁNILI JSME ÚTOKU NA ZÁPAD, TVRDÍ USA

NEČEKANÁ SPOJENECTVÍ

NÁZOR ISLAMISTY

Podle znalců ale může úplné ochromení Islámského státu trvat roky. „Spojené státy budou  konstruktivním partnerem v použití síly proti ozbrojencům,“ slíbil Obama. Bojovníci, kteří se připojili k extremistickým skupinám v Iráku a Sýrii, by měli „bitevní pole opustit, dokud je čas,“ řekl. 

Blízký východ podle Obamy potřebuje širší mírový koncept, jehož součástí musí být i ukončení tři roky trvající syrské občanské války. „Je čas pro širší jednání, v němž by mocnosti o vzájemných rozporech jednaly přímo, čestně a pokojně u jednoho stolu, než přes prostředníky mávajícími zbraněmi,“ řekl.

Šéf Bílého domu se rovněž zabýval situací na Ukrajině a nešetřil tvrdými slovy na adresu Ruska. Kritizoval také podporu, kterou Moskva poskytuje separatistům. Rusko podle něj tlakem na Ukrajinu porušuje základní normy, podle nichž funguje OSN. Spojené státy budou dál podporovat Ukrajinu i své spojence v NATO. Pokud ale Rusko vykročí cestou míru a diplomatického řešení krize, Spojené státy vyhlášené protiruské sankce odvolají.