Humanitární pracovník unesený islamisty prosí na nové nahrávce o život

Londýn - Zajatý britský humanitární pracovník Alan Henning prosí v nové nahrávce o život. Oznámila to jeho manželka, která vzkaz dostala. Henninga unesli ozbrojenci z Islámského státu (IS) v Sýrii. Spojené státy budou dnes spolu s koalicí spojenců čítající zhruba padesát států pokračovat v kampani proti radikálům. Bojem s IS se má zabývat také Rada bezpečnosti OSN. Americké zpravodajské služby mezitím varovaly, že syrští radikálové napojení na al-Káidu plánují nové útoky na Západě.

Henninga unesli loni v prosinci v Sýrii krátce poté, co vstoupil na syrské území z Turecka v humanitárním konvoji. V polovině září se objevil na videu umístěném na internetu bojovníky IS, které zachycuje stětí jiného britského humanitárního pracovníka Davida Hainese. Radikálové Henninga označili za dalšího zajatce, který má být zabit, pokud britská vláda bude dál podporovat boj proti IS.  

Jeho žena Barbara opakovaně přes média žádá IS o propuštění svého chotě a snaží se kontaktovat přímo vedení radikální skupiny. „Snažně prosím Islámský stát, aby se řídil rozhodnutími svého vlastního právního systému. Prosím, propusťte Alana,“ uvedla v prohlášení. Islamistům vzkázala, že do země odjel s dobrými úmysly a ze soucitu s trpícími lidmi. Henning prý stanul před soudem řídícím se islámským právem šaría, sdělila Barbara podle agentury AP. Soud se údajně usnesl, že nebyl špionem. 

Zajatý Brit na nové nahrávce prosí o život (zdroj: ČT24)

Ed Miliband, předseda Labouristické strany

„Alan Henning je humanitární pracovník, který se snažil usnadnit život obětem konfliktu. Myslím, že nám to říká všechno, co potřebujeme vědět o Islámském státu a jeho vražedných způsobech, když si bere slušného Brita, jako je Alan Henning, za rukojmí.“

USA a spojenci udeřili na islamisty v Sýrii 

Americká armáda provedla celkem 14 náletů. Podle syrských opozičních aktivistů při nich zemřelo nejméně 120 radikálů - zhruba 70 z nich byli členové Islámského státu, další patřili do skupiny Chorásán. „Od začátku jasně říkáme, že nedovolíme, aby nám zeměpisná vzdálenost nebo hranice zabránily v zákroku proti Islámskému státu, a nenecháme mu bezpečné útočiště tam, kde si myslí, že se může schovávat před odpovědností,“ konstatoval americký ministr zahraničí John Kerry. 

Skupinu Chorásán údajně tvořili veteráni al-Káidy z bojů v Afghánistánu a v Pákistánu a její vůdce patřil k blízkým přátelům teroristy Usámy bin Ládina. „Zpravodajské služby nedávno zjistily, že starší členové al-Káidy, kteří jsou v Sýrii, se chystají provést útok v Evropě nebo v USA,“ upozornila mluvčí ministerstva vnitřní bezpečnosti USA Marsha Catronová. 

USA s arabskými spojenci udeřili na pozice IS v Sýrii
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Eric Garst

Podle Kerryho se do koalice proti IS zapojilo víc než 50 států. Už dříve Američané udeřili v Iráku. Proti útokům v Sýrii se ale ostře ohradilo Rusko, podle něhož měly Spojené státy předem domluvit své kroky přímo s režimem Bašára Asada. Mluvčí americké armády dnes BBC sdělil, že boj proti Islámskému státu může trvat roky.

Boj s islamisty - velké téma pro Radu bezpečnosti

Kvůli situaci v Sýrii a Iráku se dnes sejde Rada bezpečnosti OSN, které má předsedat americký prezident Barack Obama. Boj proti radikálním islamistům z IS bude pravděpodobně také jedním z hlavních témat týdenní všeobecné rozpravy 69. Valného shromáždění OSN, která dnes začne v New Yorku. V první den zazní mimo jiné projevy prezidentů USA Baracka Obamy a Francie Francoise Hollanda či britského premiéra Davida Camerona. Ten podle agentury Reuters pravděpodobně oznámí, že se jeho země připojí k leteckým útokům na pozice extremistů v Iráku. Zda se bude podílet i na náletech na Sýrii, zatím není jasné.