Čína a Indie: Rivalové, kterým se vyplatí spolupracovat

Dillí – Čína hodlá během příštích pěti let investovat v Indii celkem 20 miliard dolarů, v přepočtu téměř 430 miliard Kč. Obří investice tento týden dojednal v Dillí čínský prezident Si Ťin-pching. Dlouholetí regionální rivalové nakročili k partnerské budoucnosti. Od nových zásnub si obě strany slibují velké projekty v infrastruktuře, obchodu, průzkumu vesmíru i jaderné energetice.

Peking rozšiřuje vlastní železniční síť včetně vysokorychlostních koridorů po tisícovkách kilometrů ročně a teď hodlá své know-how vyvážet. Obří čínské investice by měly napravit nechvalně proslulou reputaci indických železnic se špatnou bezpečností a ubohou kvalitou.

Prezidentská návštěva se považuje za pokus o reset problematických vztahů. Čína sice patří mezi nejdůležitější obchodní partnery Indie, obě země ale soupeří o regionální vliv a přou se o společnou hranici.

  • Indie tvrdí, že Čína od roku 1959 neoprávněně okupuje 38 000 kilometrů čtverečních indického území v oblasti Aksaičin ve státě Džammú a Kašmír. Čína si zase dělá nárok na indický stát Arunáčalpradéš o rozloze 90 000 kilometrů čtverečních. Právě konflikt o společnou hranici se v roce 1962 stal příčinou krátké indicko-čínské války.
Horizont: Čína a Indie k sobě mají blíž (zdroj: ČT24)

„Když Čína a Indie spojí ruce ke spolupráci, budou z toho mít prospěch nejen obě země, ale celá Asie a svět. Navrhuji, aby se Čína a Indie staly těsnějšími partnery ve vývoji, spolupráci a růstu pro strategickou koordinaci,“ prohlásil v Dillí čínský prezident Si Ťin-pching. „Shodli jsme se, že mír a stabilita jsou zásadní pro pevné základy vzájemné důvěry a dobrých vtahů,“ dodal indický premiér Narendra Modi.

Zdánlivou harmonii návštěvy ale narušila potyčka indických a čínských vojáků na sporném území.

Čínského prezidenta ocenil i dalajláma

Jako vstřícný krok Čína aspoň oznámila, že indickým poutníkům otevře schůdnější cestu na posvátnou horu v západním Tibetu. Dalajláma ocenil Si Ťin-pchinga jako prvního čínského vůdce, který veřejně zdůraznil význam duchovna v Číně. „Si Ťin-pching veřejně zmínil význam buddhismu v čínské kultuře. Myslím, že je to poprvé, co komunistický vůdce zmínil význam duchovna. To je něco nového,“ prohlásil dalajláma.

Pro indickou diplomacii je to zajímavý měsíc. Ještě před čínskou návštěvou stihl indický premiér zajet do Japonska. I odtamtud si přivezl příslib investic. Obě země posilují spolupráci, aby vytvořily protiváhu stoupajícího vlivu Číny v Asii. Na konci září indický premiér pojede zlepšovat vztahy ještě do Spojených států.