Na ISS míří „kouzelná“ krabice jménem 3D tiskárna

Mys Canaveral (Florida) – Vesmírná loď Dragon soukromé firmy SpaceX se vydala ke čtvrté cestě na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Veze přitom velmi důležitý náklad – mimo jiné první 3D tiskárnu ve vesmíru, která je schopná tisknout trojrozměrné předměty.

Po čtyřiadvacetihodinovém odkladu se let podle NASA odehrává podle plánu: nosná raketa Falcon 9 odstartovala v 01:52 místního času (07:52 SELČ), po necelých deseti minutách se vesmírná loď oddělila od druhého stupně nosné rakety, dosáhla oběžné dráhy a automaticky rozvinula solární panely.

K ISS se má připojit v úterý za pomoci robotického ramene, ovládaného z nitra stanice dvěma z šesti členů posádky. Dragon je naložen celkem 2,5 tunami zásob, zařízení a výzkumného materiálu, včetně dvacítky myší pro experimenty. Na ISS také míří 3D tiskárna, s jejíž pomocí by si astronauti měli přímo na oběžné dráze tisknout z plastu potřebné součástky a nástroje.

Kontrakt mezi NASA a SpaceX za 1,6 miliardy dolarů (asi 34 miliard Kč) počítá s dvanácti cestami s nákladem na ISS. Dragon zatím dopravuje pouze materiál, ale v budoucnu počítá rovněž s astronauty.

SpaceX Dragon
Zdroj: ČT24/ISIFA

NASA už na konci loňského roku testovala speciální model, díky němuž by si astronauti přímo na ISS mohli sami vyrobit nejrůznější nástroje, věci denní potřeby, ale i důležité náhradní součástky.

3D tiskárnu, která se vydává ke hvězdám, ale čeká řada překážek – musí vydržet vibrace, přetížení a musí umět fungovat ve stavu beztíže a s omezeným přísunem energie. „Ty pozemské logicky pracují na základě gravitace. Museli jsme ji proto rozebrat na kousíčky a sestavit tak, že se při práci pohybuje jinak,“ konstatoval hlavní vývojář společnosti Made in Space Jason Dunn.

3D tisk
Zdroj: ČT24/ČTK

NASA dosud využívala 3D tisk na Zemi. Vyrábí si třeba malé družice nebo součástky raket a financuje i vývoj 3D tiskáren na potraviny, jakýchsi jídelních automatů jako ze sci-fi filmů. Soběstačnost astronautů je totiž zásadní pro jakékoli budoucí mise. „Využití 3D tiskáren a dalších technik pokročilé výroby pro dlouhotrvající expedice vesmírem nám umožní doletět co nejdál od domova,“ řekl stratég technologií Matthew Reyes z Amesova výzkumného střediska NASA.

Pokud se 3D tiskárna osvědčí, v roce 2015 se její vylepšená verze stane stálou součástí ISS. Astronauti pak budou muset mít v zásobě hlavně její náhradní díly – kdyby se také porouchala.