Alžběta II. k referendu: Vypjaté emoce zmírní vzájemný respekt

Londýn - Všichni napříč Velkou Británií budou respektovat výsledky skotského referenda, napsala královna Alžběta II. v prohlášení. Emoce, které oba tábory zachvátily, podle ní bezesporu patří k demokracii. Všechny by ale nyní měla spojit láska ke Skotsku. Nastal čas upřít zrak k budoucnosti země, zdůraznila panovnice. V referendu zvítězili odpůrci odtržení od Británie.

Silné a mnohdy protichůdné emoce, které dnes cítí rodiny, přátelé a sousedi rozpolcení kvůli referendu, patří podle královny k demokratické tradici. „Nepochybuji o tom, že tyto emoce zmírní vzájemné pochopení,“ píše Alžběta II. 

Názory na budoucnost Skotska měli voliči odlišné, společné ale mají jedno: lásku ke Skotsku, která je dokáže sjednotit. „Nepochybuji o tom, že Skotové stejně jako další lidé po celém Spojeném království umí vyjádřit jasně své názory a poté spolu opět jednat v duchu vzájemné úcty a podpory,“ myslí si královna. 

Nyní přišla chvíle na to, aby začali všichni obyvatelé Británie pracovat na utváření skotské budoucnosti. „Já a celá moje rodina uděláme vše, co můžeme, abychom vás v tomto důležitém úkolu podpořili,“ dodává Alžběta II. 

  • Podle konečných oficiálních výsledků hlasovalo proti skotské samostatnosti 55,3
    procenta skotských voličů a pro 44,7 procenta. Účast v referendu dosáhla
    mimořádných 84,59 procenta.

Před referendem chtěla královna zůstat neutrální

„Doufám, že lidé budou o budoucnosti uvažovat velmi pečlivě,“ uvedla pouze. Všeobecně se ale v Británii předpokládalo, že osmaosmdesátiletá panovnice je pro jednotnou Británii. Skotsko je totiž blízké jejímu srdci: pocházela odtud její matka a Alžběta II. zde strávila velkou část dětství. Ve Skotsku se také narodila její sestra Margaret, která je již po smrti. Na zámku Balmoral navíc královna tráví s manželem Philipem letní dovolené.