Islámský stát chce zabít papeže, varuje irácký velvyslanec

Řím – Podle velvyslance Iráku při Svatém stolci se dostal papež František do hledáčku radikálů z Islámského státu. Velvyslanec varoval Vatikán krátce před papežovou jednodenní návštěvou Albánie. Ta je první většinově muslimskou zemí, kterou 77letý pontifik během svého úřadu navštíví. Koncem listopadu se František chystá ještě do Turecka.

Irácký diplomat Habíb Al Sadr uvedl, že konkrétní hrozby vůči papeži se objevily hlavně po Františkových výrocích o nutnosti zastavit řádění bojovníků Islámskému státu. „Islámský stát jasně oznámil, že chce papeže zabít. Hrozby jsou reálné,“ řekl irácký diplomat italskému deníku la Nazione. „Myslím, že by se ho mohli pokusit zabít během jedné ze zámořských cest, nebo dokonce přímo v Římě. Členové ISIL nejsou jen Arabové, ale i Američané, Kanaďané, Francouzi, ale také Italové,“ upozornil diplomat.

Al Sadr upozorňuje, že se nejedná o zločince, kteří jen planě vyhrožují: „V Iráku už zničili nejposvátnější místa šíitské víry. Udeřili na jezídy i místa pro křesťanské bohoslužby. Jasně řekli, že ten, kdo není s nimi, je proti nim. Buď konvertuj, nebo zemřeš, to je jejich učení.“

Radikálové před několika týdny oznámili své plány na rozšíření svého chalífátu až do Říma, hlavního města západního křesťanství. Nad bazilikou svatého Petra má zavlát černá vlajka džihádistů.

Vatikán
Zdroj: ČT24/Lukáš Strašík

Navzdory hrozbám odmítá František přistoupit k jakýmkoliv přísnějším bezpečnostním opatřením. V neděli tak podle plánu odslouží mši na hlavním náměstí v Tiraně a následně projede otevřeným papamobilem mezi věřícími. Vůz s neprůstřelným sklem, kterým jezdil jeho předchůdce Benedikt XVI., odmítá použít – nechce, aby mezi ním a věřícími byly překážky.

Důvody pro změnu papežova programu zatím nevidí ani vatikánské úřady – neobdržely prý žádné věrohodné indcie, že je papežův život v ohrožení. „Neobjevila se žádná konkrétní rizika. Není důvod, aby muselo dojít ke změně papežova denního režimu či organizace jeho cesty do Albánie,“ uzavřel vatikánský mluvčí Federico Lombardi.