Po atentátu v Kábulu zahynuli tři vojáci NATO, Češi mezi nimi nejsou

Kábul – Tři zahraniční vojáci zahynuli při pumovém atentátu u amerického velvyslanectví v Kábulu; zraněno bylo 16 civilistů a pět příslušníků NATO. K akci se přihlásil Taliban. Mezi mrtvými je jeden polský voják, další dva utrpěli zranění. Národnost dalších mrtvých a zraněných vojáků zatím oznámena nebyla. Všichni Češi, kteří působí v Afghánistánu, jsou ale podle generálního štábu v pořádku.

Sebevražedný atentátník v automobilu plném výbušnin napadl ráno konvoj zahraničních vojáků na frekventované silnici, která vede od amerického velvyslanectví na kábulské letiště. Po výbuchu, který v okolí vyrazil okenní skla a zdemoloval více než tucet vozidel, se na velvyslanectví rozezněly poplašné sirény a nad místem se vznášel velký oblak bílého dýmu. Na místo zakrátko dorazily sanitky.

Národnost mrtvých a zraněných vojáků zatím nebyla sdělena. K útoku nicméně došlo poblíž základny Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti Afghánistánu (ISAF), kde sídlí mnoho amerických vojáků. Dalšího člena NATO dnes zabili na západě Afghánistánu, čímž se počet mrtvých zahraničních vojáků v této zemi zvýšil na 59. Vojáka v provincii Herát zastřelil muž v uniformě afghánské armády.

V Afghánistánu stoupá napětí po červnových prezidentských volbách, o jejichž výsledek se stále přou dva hlavní uchazeči, bývalí ministři zahraničí a financí Abdulláh Abdulláh a Ašraf Ghaní. Svár destabilizuje zemi v předvečer chystaného stažení většiny zahraničních vojáků do konce letošního roku. Nejistoty využívá Taliban, útočící na vládní představitele po celé zemi.