Vojenská invaze do Polska se nekonala – byl to omyl

Gruta (Polsko) – Pokud jste sousedy Ruska a v současné napjaté situaci kolem Ukrajiny vám najednou na poli za domem přistane letka vojenských vrtulníků, není to asi nic příjemného. Pořádně nahnáno proto měli i obyvatelé severopolské vesnice Gruta, když si to letka šesti helikoptér namířila rovnou k nim. Ukázalo se ale, že se k nim „na dovolenou“ žádná invazní vojska nevydala. Z domnělé nevítané návštěvy z Moskvy se vyklubala dezorientovaná skupina amerických vojáků.

Na poli s řepkou sedlo pět helikoptér Black Hawk a jeden transportní vrtulník Chinook, které se účastnily vojenského cvičení NATO v Polsku a Pobaltí. „Uviděla jsem ty obrovské stroje a manžel mi řekl, že přistávají. Pomyslela jsem si: Co se děje? Kdo to je a co tu dělají? Hned jsem volala na radnici. Říkala jsem si, že by tam mohli vědět, jestli to je, nebo není plánované,“ říká obyvatelka Gruty paní Jadwiga.

"Invaze" s dobrým koncem (zdroj: ČT24)

Americké vojáky donutila nouzově přistát hustá mlha. V první chvíli byli stejně zmatení jako vesničané a ptali se, kde to vlastně jsou. Pohled do rychle přinesené mapy všechno vyjasnil. Počáteční nervozita opadla a mohl začít improvizovaný piknik a prohlídka vojenské techniky. Všechno pak zakončila skupinová fotografie.

„Chovali se velmi přátelsky. Popovídali jsme si. Američané mi sami navrhli, ať se vyfotím před vrtulníky. Dovolili mi jít dovnitř a dokonce sednout si k řízení,“ chlubí se další obyvatel Gruty pan Tomasz. Místní nakonec vojáky pohostili kávou a koláči.

Snímeček na památku
Zdroj: ČT24

Mlha se po dvou hodinách zvedla a Američané vybavení mapami a informačními letáky z místního turistického centra mohli pokračovat na základnu. Skončila tak přátelská invaze, která bude mít v rodinných albech zúčastněných nepochybně čestné místo.