Do Mekky vstup zakázán – Saúdská Arábie se bojí eboly

Freetown – Afričané ze zemí nejvíc zasažených ebolou se letos nedostanou do Mekky. Saúdská Arábie oznámila, že nevydá víza muslimům z Guineje, Sierry Leone a Libérie. Na západě kontinentu nemoci podlehlo už víc než 2 000 lidí. Organizace Lékaři bez hranic vyzvala českou vládu, aby uvolnila lékaře, kteří by mohli v Africe pomoci s epidemií bojovat. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se ebola šíří velice rychle v Libérii. WHO tam očekává v příštích týdnech tisíce nově nakažených.

Odbornice Šteflová: Současná epidemie eboly je jiná (zdroj: ČT24)

Konvenční metody nezabírají, varuje WHO. V západoafrických zemích už zemřelo nejméně 2 100 lidí, mezi nimi desítky zdravotníků. V liberijském Montserradu je prý třeba tisíc lůžek a k dispozici jich má 240. Lidé se tam musí léčet mimo centra. Taxíky, které slouží k převozu nakažených, ovšem mohou napomoci šíření viru, zdůraznila organizace. Při nynějším tempu postupu nákazy WHO odhaduje, že může trvat šest až devět měsíců, než se nemoc podaří dostat pod kontrolu.

V Etiopii se jedná o společném postupu

Jihoafrická politička Nkosazana Dlaminiová-Zumaová v zahajovacím projevu řekla, že Afrika musí na situaci reagovat jednotně a kolektivně. Od začátku roku se ebolou nakazily tisíce lidí, nejpostiženější jsou Guinea, Sierra Leone a Libérie. Případy úmrtí má také Nigérie a jeden nemocný je v Senegalu. Sierra Leone již sáhla k poměrně drastickému opatření a od 19. do 21. září nebudou moci lidé vycházet.

Čtyřicet procent obětí eboly zemřelo v posledních třech týdnech. „Ukazuje se, že současná strategie boje s ebolou je nedostatečná. Současná situace je z epidemiologického hlediska jiná v tom, že zasahuje více států, probíhá v jiném prostředí – zasahuje větší komunity ve městech, kde se těžko daří udržovat opatření, která by měla zabránit šíření nemoci,“ uvedla Alena Šteflová, ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace v ČR a připomněla, že pobočka WHO v Ženevě má pouhých 34 zaměstnanců. 

Afrika bojuje s ebolou
Zdroj: ČT24

Humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic už vyzvala českou vládu, aby se aktivně zapojila do boje s epidemií. Otevřený dopis kromě českého premiéra adresovala i předsedům vlád dalších vyspělých zemí. Lékaři bez hranic v něm píšou, že Česko má dostatečné kapacity pro boj s biologickými hrozbami a může je nabídnout. „Pro nás je v tuto chvíli prioritou, aby česká vláda uvolnila ze svých kapacit lidi, kteří jsou schopní bojovat s biologickými riziky – to znamená lékaře nebo specialisty-epidemiology, kteří by mohli pomoci na místě. Také potřebujeme mobilní laboratoře a další materiál,“ konstatovala mluvčí organizace Mila Janišová.

Řada muslimů se do Mekky nepodívá

Saúdská Arábie vydává víza jednotlivým zemím podle stanovených kvót. Už v dubnu ale ohlásila, že muslimové ze Sierry Leone, Libérie a Guineje letos povolení ke vstupu do království nedostanou. Náměstek saúdskoarabského ministra zdravotnictví ale uvedl, že z Nigérie přijíždí každý rok 70 tisíc věřících a že Nigerijcům jsou víza stále vydávána.

Lék proti ebole zatím neexistuje. Urychluje se výzkum vakcíny, která se ukázala jako účinná u opic. Podařilo se je díky ní imunizovat proti ebole až na deset měsíců. Testy na lidech se budou provádět v USA, Británii a Africe.