Soud: Britský chlapec se může léčit v pražském protonovém centru

Madrid – Rodiče pětiletého Brita Ashyi Kinga, který trpí rakovinou mozku, shromažďují peníze na potřebné zákroky v pražském protonovém centru; léčbu chtějí zaplatit dárci. Britský soud už povolil převoz malého Kinga k léčení do Prahy. Do české metropole přijede příští týden, možná již v pondělí.

Manželé Kingovi svého syna odvezli z Británie do Španělska, kde kvůli britskému zatykači skončili na tři dny ve vazbě. Jejich syn byl mezitím v nemocnici v jihošpanělském městě Malaga. Po naléhání politiků i veřejnosti byli ale manželé ve středu propuštěni.

Českou léčbu mají zaplatit dárci

Protonové centrum dnes sdělilo, že je připraveno letecky dopravit chlapce do Prahy. „Jakmile hlavní soudce Scott Baker rozhodne o vrácení Ashyi do péče rodičů a bude-li rodina souhlasit s léčebným postupem, je centrum připraveno okamžitě převézt Ashyu Kinga do Prahy. Centrum zajistilo sanitní letadlo Cessna Citation Mustang s potřebným zdravotnickým zázemím a vybavením,“ uvedlo centrum v prohlášení zaslaném ČTK. Rodina Kingových se má vyjádřit k tomu, že Ashya může v Praze podstoupit nejen protonové ozařování, ale i předcházející chemoterapii, upřesnila ředitelka strategie centra Iva Taťounová.

Protonové centrum chystá převoz britského chlapce (zdroj: ČT24)

Lékaři už potvrdili, že protonová léčba by byla pro chlapce vhodná, britská zdravotní pojišťovna ji ale nebude hradit; nová metoda ozařování stojí v Praze pro zahraniční dětské pacienty 1,8 milionu korun a peníze chtěli rodiče chlapce získat prodejem nemovitosti ve Španělsku.

Nakonec jim ale zřejmě pomůže charita - podle deníku The Daily Telegraph sbírá finance pro Kingovy organizace Kids'n'Cancer UK, které už dárci poslali na konto přes 50 000 liber (1,7 milionu korun). Navíc se prý objevil anonymní dárce, který hodlá případně chybějící částku na úhradu léčby doplatit.