Lékař s ebolou dál operoval, zřejmě nakazil desítky lidí

Ženeva/Abuja - V Nigérii prý hrozí nová vlna případů nákazy virem ebola. Varovala před ní Světová zdravotnická organizace (WHO). V milionovém přístavním městě Port Harcourt na jihovýchodě země úřady zatím potvrdily tři případy, nákaza je pravděpodobná i u desítek dalších. V Ženevě se mezitím sešlo více než 200 lékařů a zdravotnických expertů na konferenci o možnostech zastavení dalšího šíření tohoto viru v západní Africe.

Rozšíření krvácivé horečky způsobil v Port Harcourt lékař, který po nakažení nevědomky dál operoval pacienty a přišel do kontaktu prý až s dvěma stovkami lidí v nemocnici i ve městě. Potvrzená byla ebola zatím u něj, jeho manželky a spolupracovníka z kliniky. U dalších 60 lidí, mimo jiné hostů jeho narozeninové oslavy a později i pohřbu, je prý velká pravděpodobnost, že se rovněž nakazili. Epidemie by se v rušném přístavním městě mohla údajně rozšířit mnohem rychleji než v Lagosu, kde se objevil virus v Nigérii vůbec poprvé.

Do Nigérie zavlekl ebolu liberijský vládní úředník, který na konci července přiletěl do Lagosu, na letišti se zhroutil a posléze v nemocnici zemřel. Mezi první nigerijské oběti patřili členové zdravotnického personálu, který ho ošetřoval. Jedna z osob, která se nakazila v Lagosu, údajně opustila karanténu, odletěla do Port Harcourt, kde pak infikovala svého ošetřujícího lékaře.

  • Podle WHO onemocnělo na ebolu do tohoto týdne v západní Africe kolem 3 500 lidí, z nichž více než 1 900 již zemřelo. Při nynějším tempu postupu nákazy WHO odhaduje, že může trvat šest až devět měsíců, než se nemoc podaří dostat pod kontrolu. Za tuto dobu může být nemocí postiženo více než 20 000 lidí a odhadované náklady dosáhnou nejméně 490 milionů dolarů (asi deset miliard korun).

O dalším postupu se jedná v Ženevě

Do Ženevy se sjeli zdravotníci z celého světa, aby projednali možnosti, jak dalšímu šíření nemoci zabránit. Údajně už vybrali osm léčebných terapií a dvě vakcíny, které by měly být dále rozvíjeny. WHO již v polovině srpna povolila užití na lidech zatím netestovaných léčiv, jako je například přípravek ZMapp. Výsledky dvoudenní konference budou zveřejněny v pátek.

Ebola postihla už Guineu, Sierru Leone, Libérii a Nigérii. Jeden případ se objevil i v Senegalu. Pravděpodobně nezávisle na západoafrickém ohnisku propukla epidemie eboly také ve středoafrickém Kongu. Podle některých odborníků už není možné epidemii zastavit.

Do osvětové kampaně proti šíření eboly se prostřednictvím videa zapojil i americký prezident Barack Obama. Vyzval obyvatele západní Afriky, aby nosili ochranné rukavice a masky při péči o osoby nakažené ebolou nebo při pohřbívání obětí infekce. Rovněž Afričany odrazoval od tradičního způsobu pohřbívání, kdy se pohřbívající přímo dotýkají těla zesnulého, což je jeden ze způsobů šíření nákazy.

„Můžete ctít své tradice a uctívat své blízké, aniž byste riskovali životy těch, kteří žijí,“ řekl Obama v krátkém poselství adresovaném obyvatelům Libérie, Sierry Leone, Guineje a Nigérie. „Zastavit toto onemocnění nebude jednoduché, ale víme, jak na to,“ uvedl Obama.

Západoafričany poučil, že ebola se nešíří vzduchem jako chřipka, ale kontaktem s tělesnými tekutinami nemocného včetně potu, slin nebo krve, či přímým kontaktem s nemocným nebo zesnulým. Další možností přenosu je podle šéfa Bílého domu kontakt s kontaminovaným předmětem, například s jehlou. Každý, kdo se cítí být nemocen, by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, nabádá Obama. Zdůraznil, že téměř polovina pacientů se může uzdravit za předpokladu, že urychleně vyhledá lékařskou pomoc.