Západ kritizuje další izraelský zábor půdy

Londýn/Paříž - Velká Británie a Francie kritizují izraelský zábor půdy na okupovaném Západním břehu. Čtyři sta hektarů palestinského území armáda nově připsala židovské osadě Guš Ecion nedaleko Betléma. Odpůrci osadnické politiky židovského státu to označují za největší zábor za 30 let a podle palestinských představitelů to jen zvýší napětí, které vyvolaly boje v Pásmu Gazy.

Západ kritizuje Izrael za zábor půdy (zdroj: ČT24)

Pozemky leží v blízkosti Betléma. Izraelský rozhlas už v neděli oznámil, že zábor je reakcí na červnový incident, při němž byli na Západním břehu Jordánu uneseni a zabiti tři mladí Izraelci. Potom Izrael zahájil ofenzívu v Pásmu Gazy, jelikož vraždu mladíků připsal radikálům z Hamasu, kteří Pásmu vládnou.

Izraelské Hnutí za okamžitý mír tvrdí, že vláda záborem legitimizuje území, na němž se bez povolení usadilo deset židovských rodin. Místo tak získá status osady. Osoby, které na pozemky vznášejí nárok, se mohou proti rozhodnutí odvolat do 45 dní. Starosta palestinské obce v blízkosti řekl, že půda patří Palestincům, kteří na ní pěstují olivy.

Spojené státy už v pondělí vyzvaly Izrael, aby přehodnotil své nedělní rozhodnutí otevírající cestu k dalšímu budování židovských osad na Západním břehu Jordánu. Toto rozhodnutí podle Washingtonu poškozuje mírové úsilí. „Dlouho dáváme jasně najevo náš odpor vůči pokračujícímu osídlování. Vyzýváme izraelskou vládu, aby toto rozhodnutí přehodnotila,“ řekl podle agentury Reuters představitel ministerstva zahraničí ve Washingtonu.

Izrael ukončil mírové rozhovory s Palestinci v dubnu, kdy se samospráva Západního břehu spojila s Hamasem a vytvořila s ním společnou vládu. V Izraeli je Hamas řazen k teroristickým organizacím a Izrael obvinil Ramalláh ze spolčování s teroristy. Osady jsou jedním z témat, která rozhovory vždy blokovaly, jelikož jsou na území, kde má být v budoucnu Palestina. Vláda premiéra Benjamina Netanjahua výstavbu na okupovaných územích vždy bránila na základě principu nutnosti rozšiřovat osady v souladu s demografickým vývojem.

Mahmúd Abbás
Zdroj: ČT24

Abbásův mírový plán předpokládá odchod Izraelců ze Západního břehu Jordánu do tří let

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás představí koncem týdne zástupcům Ligy arabských států (LAS) svůj návrh mírového plánu, který zahrnuje devítiměsíční rozhovory s Izraelem a ukončení okupace Západního břehu Jordánu do příštích tří let. Informovala o tom izraelská média s odvoláním na bývalého palestinského ministra náboženských záležitostí Mahmúda Habáše, který má k Abbásovi velmi blízko. Ještě před zástupci arabských států by měl palestinský prezident o víkendu představit svůj plán i americkému ministrovi zahraničí Johnu Kerrymu. Plán prý již viděli zástupci Egypta a Saúdské Arábie a souhlasili s ním.

První tři měsíce vyjednávání by měly být věnovány určení hranic budoucího palestinského státu, poté budou následovat další klíčová témata jako například budoucí status uprchlíků či kontrola nad Jeruzalémem. Izraelci musí rovněž zastavit výstavbu osad na Západním břehu a také propustit určité palestinské vězně držené v izraelských věznicích.

Popularita Hamasu mezi Palestinci po bojích v Gaze vzrostla

Palestinské radikální hnutí Hamas je mezi Palestinci po padesátidenních bojích s Izraelem populárnější, než bylo předtím. Podle čerstvého průzkumu by v případě prezidentských voleb dostal teď nejvíce hlasů vůdce Hamasu v Pásmu Gazy Ismáíl Haníja. Hlas by mu nyní dalo 61 procent dotázaných, současnému předsedovi palestinské samosprávy Mahmúdovi Abbásovi, označovanému za prezidenta, jen 32 procent. Přitom ještě v červnu průzkumy dávaly Abbásovi podporu 53 procent a Haníjovi 41 procent.

Za bojů v Pásmu Gazy zahynulo přes 2 100 Palestinců. Až 79 procent účastníků průzkumu se domnívá, že vítězem války je Hamas a 86 procent chce obnovení raketových útoků na Izrael, pokud nebude zrušena blokáda Pásma. Z ankety vyplývá, že 72 procent Palestinců si přeje, aby Hamas zahájil ozbrojené akce proti Izraeli také ze Západního břehu Jordánu.

Ozbrojenci z Lidové fronty pro osvobození Palestiny
Zdroj: Majdi Fathi/ČTK/ZUMA