OSN: Radikálové z IS páchají v Iráku zločiny proti lidskosti

Bagdád - Hnutí Islámský stát (IS) páchá podle OSN v Iráku zločiny proti lidskosti. Systematicky totiž útočí na civilisty. Svědectví mluví o masových vraždách, únosech a brutálním mučení. Válečných zločinů se ale podle rady dopouští i armáda - popravuje zadržené vojáky a ostřeluje oblasti, ve kterých žijí civilisté. Proti islamistům bojují společně s iráckou armádou kurdské milice. Včera se jim podařilo prolomit blokádu u města Amirlí. Německo už oznámilo, že dodá Kurdům samopaly a protipancéřové rakety.

Radikálové z IS páchají v Iráku podle OSN krutosti, které se dají kvalifikovat jako zločiny proti lidskosti. Na zasedání Rady OSN pro lidská práva (HRC) to uvedla tajemnice předsedy rady Flavia Pansieriová. HRC dospěla k závěru, že vražděním zajatců a bombardováním oblastí obývaných civilisty se mohli dopustit válčených zločinů i iráčtí vojáci.
  
Rada svolala dnešní mimořádné jednání kvůli situaci v Iráku, jehož severem od června postupuje IS a v dobytých oblastech brutálním způsobem vynucuje dodržování svého výkladu islámu. "Civilisté jsou vystaveni systematickým a prudkým útokům, které mohou být
válečnými zločiny a zločiny proti lidskosti. Za tyto činy nesou odpovědnost konkrétní lidé včetně velitelů," řekla Pansieriová.

Rada se proto rozhodla vyslat do Iráku speciální misi, která má veškeré zločiny vyšetřit. Na rozdíl od Sýrie nebo Severní Koreje, kde OSN pro vyšetření tamní situace ustavila nezávislé komise, v případě Iráku by měl být vyšetřováním pověřen přímo personál OSN. 

Kurdové slaví další úspěch - dobyli město Sulajmán Pak

Milice iráckých Kurdů a šíitů dobyly severoirácké město Sulajmán Pak, které bylo 11 týdnů v rukou radikálů. Zástupce Sulajmán Paku Šallál Abdal Bábán řekl, že milicionáři jsou už sice v
ulicích, ale pro civilisty v nich ještě není bezpečno, protože tam může být nevybuchlá munice.

Milice i vojáci obklíčili také blízkou vesnici Jankadža a začali o ni bojovat. Obě lokality jsou v provincii Saláhaddín, jejímž střediskem je Tikrít, který je v rukou IS.

Úřad OSN v Iráku zveřejnil statistiky týkající se srpnových bojů. Nepřežilo je 1 420 lidí a na 1 370 osob utrpělo zranění. Bilance nezahrnuje západoiráckou provinci Anbár, a to kvůli panujícím bojům a také proto, že nad její částí nemají kontrolu irácké úřady. V Anbáru žije mnoho sunnitů a sunnitská IS začala právě zde se svým postupem v Iráku.

Británie chce zabavovat pasy lidí podezřelých z toho, že bojují po boku islamistů

Britský premiér David Cameron chystá nové zákony proti Britům podezřelým z toho, že bojují v řadách radikálních islamistů v Sýrii nebo Iráku. Ty by například policii umožnily zabavit těmto lidem cestovní doklady. „Zavedeme specifické a cílené právní předpisy, které poskytnou policii dočasnou pravomoc zabavit pas na hranici a během té doby dotyčnou osobu prověřit,“ řekl Cameron v parlamentu.

Premiér poslancům předložil chystaná opatření, jejichž cílem je vyrovnat se s hrozbou, kterou představují pro zemi zradikalizovaní Britové bojující po boku ozbrojenců z IS. Podle odhadu britských úřadů jde asi o 500 Britů. V zemi vyvolalo nedávno pozdvižení video se stětím amerického novináře, v němž figuroval i zahalený muž hovořící anglicky s londýnským přízvukem.

Cameron: Dáme policii právo zabavit pas na hranici (zdroj: ČT24)