Ebola: První případ v Senegalu, experimentální lék uzdravil opice

Dakar – Ebola se minulý týden šířila rekordním tempem. Přibylo 500 nových pacientů, což je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zatím nejvyšší týdenní přírůstek od začátku epidemie. První případ nově hlásí Senegal. Vědci pracující na nadějném léku známém jako ZMapp hlásí další úspěch. Pět dní po nakažení se jim podařilo vyléčit opice. O své práci informují v nejnovějším vydání odborného magazínu Nature. Jestli ale přípravek zabírá i u lidí, není zatím ověřené.

První případ v Senegalu se podle tamější ministryně zdravotnictví Awy Marie Collové-Seckové týká občana Guineje, který do sousedního Senegalu přicestoval.

Obyvatelé Guineje se doslechli, že ebolu šíří lékaři. Hrozili útokem

Nové problémy jsou hlášeny z Guineje. Ve druhém největším městě státu v Nzerekore vypukly nepokoje kvůli zprávám o tom, že nákazu záměrně šíří zdravotní personál. Mladí muži vyzbrojení pistolemi a tyčemi si postavili na jihu města barikády a hrozili útokem na nemocnici. Musela proti nim zakročit policie, byla slyšet palba a několik lidí utrpělo zranění.  

Šéf místního Červeného kříže Youssouf Traore uvedl, že se mezi lidmi začaly šířit zvěsti, že zdravotníci znečistili tržiště, aby nakazili co nejvíc lidí. Pracovníci Červeného kříže se museli i se svým vybavením uchýlit pod ochranu armády. 

Celkem už se smrtícím virem nakazily tři tisíce lidí. Víc než 1 500 jich zemřelo. Podle WHO většina z 500 nových případů z minulého týdne připadá na Libérii. Týdenní rekord byl ale zaznamenán také právě v Guineji či Sieře Leone. Všechny tyto západoafrické země patří k nejvíce postiženým. Na rychlý nárůst nemocných upozornila organizace už ve čtvrtek a odhadla, že by se v západní Africe mohlo nakazit až 20 tisíc osob.

Vědci hlásí úspěch: ZMapp pomohl opicím

„Vývoj ZMappu a jeho úspěch při léčbě opic v pokročilém stádiu nakažení ebolou je velkolepý výsledek,“ uvedl v komentáři imunolog Thomas Geisbert z univerzity v texaském Galvestonu. Vědci pod vedením kanadského vědce Garyho Kobingera provedli experiment na osmnácti opicích druhu makak rhesus, které rozdělili na skupiny po šesti. První z nich podali ZMapp tři dny po nakažení, druhé čtyři dny a třetí pět dní od infikování. S odstupem tří dní pak dostali makakové ještě dvě další dávky léku.

Všechna zvířata se vyléčila, ačkoli většina z nich již měla symptomy nákazy, jako jsou vysoké teploty, zvýšený počet bílých krvinek a nedostatek krevních destiček. Krvácení ze sliznic zcela zmizelo. V rámci experimentu tři další makakové činili kontrolní skupinu, která lék nedostala. Žádná z těchto tří opic nákazu nepřežila.

Vědci již dříve ZMapp na opicích úspěšně zkoušeli, s léčbou zvířat ale začali mnohem dříve od jejich nakažení. Dva infikovaní Američané se po podání ZMappu uzdravili. Neví se ale, zda to bylo díky tomuto séru.