Novinář propuštěný ze Sýrie je po dvou letech doma v Bostonu

Boston (USA) - Americký novinář a spisovatel Peter Theo Curtis, který byl v neděli propuštěn ze syrského zajetí, dorazil do Spojených států a po dvou letech se setkal s rodinou a přáteli. „Daří se mu dobře a je nadšený, že je na svobodě,“ uvedla Curtisova matka Nancy. Curtis ráno místního času vystoupil před novináři s krátkým a emotivním prohlášením, v němž poděkoval za úsilí, které vedlo k jeho osvobození.

Podle amerických úřadů Curtise unesla fronta An-Nusra, skupina napojená na teroristickou organizaci al-Káida. An-Nusra je v Sýrii soupeřem extremistů z Islámského státu (IS). „Jsem dojatý, nedá se to ani vyjádřit slovy,“ uvedl pětačtyřicetiletý žurnalista ve svém prohlášení poté, co dorazil do Bostonu. OSN po Curtisově propuštění uvedla, že pomáhala předat novináře mírovým silám OSN ve vesnici na Golanských výšinách okupovaných Izraelem. Následně propuštěný rukojmí absolvoval lékařskou prohlídku v Tel Avivu, kde dva dny pobýval. 

„V zajetí jsem neměl potuchy, že na mém osvobození pracují stovky lidí. Nevěděl jsem o tomto velkém úsilí. Po návratu mě oslovují neznámí lidé a vítají mne doma. Uvědomuji si dobrotu Američanů. Velké díky, z celého srdce,“ sdělil dojatý Curtis, který přišel před kolegy. Odmítl ale odpovídat na dotazy. „Vážím si vašeho zájmu o mne, ale jsem teď s matkou a rodinou. Poskytnu rozhovory v budoucnu, odpovím na všechny vaše e-maily,“ slíbil Curtis.

Fotografie údajně pocházející ze syrského zajetí Curtise
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Jeho matka se stanici CNN svěřila, že cítí obrovskou úlevu, že její syn je zpátky doma. Vzhledem k nedávnému zabití novináře Jamese Foleyho, který byl dalším americkým rukojmím v Sýrii, ale prý určitě nemůže slavit. „Myslím, že nikdo není v náladě na nějaké oslavy,“ řekla. „Potom, co se stalo minulý týden, a vzhledem k tomu, že další děti mých přátel jsou v nebezpečí, mám velmi rozporuplné pocity. Poznala jsem i ty ostatní rodiny a všechny ty děti mají mnoho společného,“ dodala. První osobou, kterou kontaktovala, když se dozvěděla o propuštění syna, byla prý právě Foleyho matka Diane. 

Zpráva o propuštění Curtise se objevila jen pár dní poté, co radikální organizace Islámský stát (IS), která zabrala rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, zveřejnila videozáznam vraždy Jamese Foleyho. Podle jejich slov šlo o odvetu za americké nálety v Iráku. Islamisté rovněž pohrozili zabitím dalšího zadržovaného Američana Stevea Sotloffa. 

Jeho matka Shirley natočila video, v němž prosí únosce, aby syna propustili. Prosí je, aby nenutili Sotloffa platit za akce americké vlády na Blízkém východě, na něž on sám nemá žádný vliv. „Chci to, co každá matka, vidět děti svých dětí. Prosím vás, abyste mi to umožnili,“ řekla Sotloffová a obrátila se jmenovitě na vůdce IS abú Bakra Bagdádího. Poprosila ho, aby projevil slitování a řídil se příkladem proroka Mohameda v ochraně muslimů, židů i křesťanů. „Vy, chalífa, můžete udělit milost. Prosím vás, abyste propustil mého syna, abyste použil své autority a ušetřil jeho život,“ říká Shirley Sotloffová.