Populárnímu berlínskému starostovi zlomila vaz nepodařená dostavba letiště

Berlín - Primátor Berlína Klaus Wowereit dnes oznámil, že v prosinci odstoupí z funkce. Sociálnědemokratický politik stál v čele německé metropole od roku 2001. „Dnes jsem v senátu oznámil, že k 11. prosinci dávám svůj úřad k dispozici,“ řekl dvaašedesátiletý berlínský primátor novinářům na tiskové konferenci. Wowereit se stal celebritou, když se během volební kampaně v roce 2001 veřejně přihlásil k homosexuální orientaci. „Jsem gay, a je to tak dobře,“ prohlásil pak po zvolení v inaugurační řeči.

Starosta Berlína po 13 letech končí (zdroj: ČT24)

Starosta Klaus Wowereit dřív patřil k nejpopulárnějším německým politikům a uvažovalo se o něm i jako o spolkovém kancléři. Do dějin se Wowereit zapsal i svým označením pro Berlín „chudý, ale sexy“. Německá metropole totiž patří mezi nejzadluženější evropská města, za Wowereitovy třináctileté vlády se však zároveň proměnila v jeden z nejpopulárnějších turistických cílů v Evropě.

Zábavný milovník nočního života vládl tříapůlmilionové metropoli spíš díky úsměvům než bezchybnému managementu. Dluhy nebo neustálé problémy s hromadnou dopravou tradičně levicově orientovaný Berlín sociálnímu demokratovi odpouštěl.

Wowereitovu pověst nakonec poškodilo zpoždění při stavbě nového berlínského letiště.  Jeho otevření se zatím odkládalo čtyřikrát. Další datum se starosta nedovážil jmenovat. Náklady vyskočily z necelých tří na 5 a půl miliardy eur – a dál rostou.

Další hlasy volající po Wowereitově demisi se přidaly kvůli daňovému úniku tajemníka pro kulturu na berlínské radnici Andrého Schmitze. Odpůrci primátora upozorňovali, že Wowereit o podvodu více než rok věděl, ale Schmitze přesto neodvolal.

Klaus Wowereit (vpravo) a Joern Kubicki
Zdroj: ČT24/ČTK/ullstein bild

Podle řady marketingových expertů a politologů nahnal coming out v červnu 2001 Klausovi Wowereitovi politické body v kampani o post berlínského starosty. „Jsem gay a je to tak dobře,“ přišel Wowereit s prohlášením o své homosexualitě týden před otevřením hlasovacích místností. Věta, na níž později vznikl copyright, z takřka neznámého sociálního demokrata v podstatě přes noc udělala mediální hvězdu.

Žádný z tuzemských politiků dosud nepředstoupil před své voliče a otevřeně jim neřekl: Jsem gay. Není to přitom proto, že by v naší politice nikdo z této menšiny nebyl. Politikům však v coming outu brání obava z konce kariéry. Na Západě je už ale drahnou dobu docela běžné, že uchazeči o veřejné funkce svou sexuální orientaci netají. A k postupu na vrcholné příčky politiky jim to nijak nebrání. (více čtěte zde)

Vydáno pod