USA zahájily průzkumné lety nad Sýrií

Washington - Spojené státy kvůli islámským radikálům zahájily průzkumné lety nad Sýrií. Operaci podle agentury AP odsouhlasil americký prezident Barack Obama. Tento krok je považován za předstupeň k leteckým úderům na pozice islamistů z hnutí Islámský stát (IS), kteří v uplynulých týdnech obsadili velkou část Sýrie a Iráku.

Nad Sýrií krouží americká špionážní letadla (zdroj: ČT24)

Špionážní letadla s piloty i bez křižují nebe nad Sýrií a hledají cíle radikálů. Damašek ale varuje Washington před akcí na vlastní pěst, jinak prý Amerika poruší syrskou suverenitu. Pentagon ale nabídky tamního režimu odmítá. „Neexistují žádné plány s Asadovým režimem hluboce diskutovat o tom, co bychom mohli nebo nemohli dělat uvnitř Sýrie,“ konstatoval mluvčí Pentagonu John Kirby.

I Damašek hraje na několika šachovnicích. Ameriku musí z principu odmítnout, ale zásah proti radikálům by na druhou stranu podpořil jeho verzi, že občanská válka je jen bojem proti teroristům.

Bílý dům ale zatím oficiálně neschválil žádnou vojenskou operaci na území Sýrie. Nejdříve chce pro případné další kroky získat určité zpravodajské informace o islamistech, poznamenala AP. Americké ministerstvo obrany prý nyní vypracovává pro prezidenta návrh možných řešení, jak ozbrojence zastavit, a počítá i s leteckými údery.

USA se dosud vyhýbaly přímému vojenskému zapojení do syrské občanské války, která trvá již více než tři roky. Vzhledem k vojenským úspěchům islamistů v Iráku a Sýrii tento postoj podle analytiků očividně mění. Nálety v Iráku zahájili Američané tento měsíc, tvrdí nicméně, že jde jen o cílené a omezené akce, rozsáhlejší zapojení do bojů s islamisty odmítají.