Úspory, nebo jiná cesta k růstu? Francouzská vláda kvůli hádkám končí

Paříž - Francouzská vláda podala demisi. Prezident Francois Hollande pověřil socialistického premiéra Manuela Vallse, aby sestavil nový kabinet. Vláda čelila dlouhodobé kritice kvůli své ekonomické politice - nejnověji od ministra hospodářství. Ten v sobotním vydání deníku Le Monde kritizoval politiku vládních úspor, kterou podle něj vnucuje Francii Německo. Kabinet začátkem tohoto měsíce přiznal, že původní prognózy, tedy růstu ve výši jednoho procenta, nebude možné dosáhnout. Složení nové vlády by mělo být známé zítra. Podle zpravodaje ČT Petra Zavadila je ale tábor socialistů silně rozhádán a jistotu svého křesla nemá ani sám premiér Valls.

Zavadil: Levé socialistické křídlo kritizovalo vládu dlouho (zdroj: ČT24)

Demise následovala po kritice ekonomické politiky vlády, kterou o víkendu vznesli ministři Arnaud Montebourg a Benoît Hamon. „Je nutné zvýšit hlas. Německo je v zajetí politiky úspor, kterou vnutilo celé Evropě. Když říkám Německo, tak mluvím o německé pravici podporující (kancléřku) Angelu Merkelovou. Není posláním Francie se stavět do řady s ideologickými axiomy německé pravice,“ uvedl Montebourg na adresu svých socialistických kolegů Hollanda a Vallse, kterým se podle francouzských médií nepodařilo přesvědčit Berlín, aby se evropská politika přeorientovala na hospodářský růst a zaměstnanost.
  
Socialistický poslanec Carlos Da Silva usoudil, že Montebourg „svými nesmyslnými prohlášeními překročil meze“. „Domníváme se, že byla překročena červená čára. Ministr hospodářství se nemůže podobně vyjadřovat o ekonomické linii vlády a o evropském partnerovi jako Německo. Premiér se proto rozhodl jednat,“ řekl agentuře AFP další premiérův spolupracovník.
  
Podle šéfa opozičních centristů (MoDem) Francoise Bayroua se jedná o dlouho nevídaný vnitřní rozklad a dezorganizaci vlády. „Kdo řídí? Která dvojice? Výkonný pár Manuel Valls a Francois Hollande, nebo dvojice Montebourg a Hamon? Kdo řídí ekonomickou politiku Francie?“ tázal se v neděli vlivný poslanec opoziční pravicové strany UMP Bruno Le Maire.

Pavel zavadil, zpravodaj ČT: „V tuto chvíli má koalice za úkol sestavit novou vládu, ale odborníci na ústavu říkají, že prezident Hollande zřejmě bude muset tentokrát rozpustit parlament. Zkrátka nemá dostatečnou většinovou podporu.“

Sliby - chyby
  
Hollande v předvolební kampani v roce 2012 sliboval odklon od úsporných opatření a posilování růstu a zaměstnanosti, a to především novými veřejnými investicemi. Berlín ale prosazuje v rámci EU hlavně úsporná vládní opatření, která podle něj nejlépe vyřeší státní deficity. „Premiér Valls naopak před pár měsíci oznámil další úsporná opatření a škrty,“ připomněl zpravodaj ČT Petr Zavadil. „Asi není náhoda, že oba kritičtí ministři jsou více nalevo než spíše středový tandem Hollande-Valls,“ dodal.

Valls si už na dnešek svolal všechny ministry, aby se jich zeptal na jejich názor na současnou vládní politiku. Na základě těchto rozhovorů se rozhodne o skladbě nové, druhé vlády. „Očekává se, že její součástí nebude Montebourg, který celou bleskovou krizi odstartoval. Podle zdrojů z prezidentského paláce dokonce premiér ráno během hovoru s prezidentem prohlásil: 'Buď odejde on, nebo já,'“ uvedl Zavadil.