Ir ebolu nemá, africké státy uzavírají hranice s Guinejí

Abuja - Nigérie potvrdila další dva případy nákazy ebolou. Údajně jde o první pacienty bez přímého kontaktu s Liberijcem, který nemoc do země zavlekl. Virus se naopak nepotvrdil u občana Irska, který zemřel po návratu z Afriky. Varování vydalo už několik evropských zemí, ebolu ale testy nikde neprokázaly. Světová zdravotnická organizace (WHO) už oznámila, že pracuje na strategickém plánu boje proti ebole v západní Africe pro příštích šest až devět měsíců.

Primářka: Není jasné, jestli u lidí zabral nový lék (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí WHO Fadely Chaibové rozvržení nového strategického plánu neznamená, že se do té doby podaří ebolu zastavit. „Upřímně, nikdo nemá tušení, kdy epidemie skončí,“ dodala. Zákeřnou chorobou se v Guineji, Sieře Leone, Libérii a Nigérii nakazilo již téměř 2 500 osob, z toho 1 427 nemoci podlehlo. 

Nigerijské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že u nově nakažených jde o manželky dvou lékařů, kteří ošetřovali Liberijce Patricka Sawyera. Ten přiletěl do největšího nigerijského města Lagosu na konci července a záhy zemřel. Samy nakažené ale prý se Sawyerem v přímém kontaktu nebyly. Celkem v nejlidnatější africké zemi ebolou onemocnělo již 14 lidí, pět z nich zemřelo. 

Hranici se zasaženou Guinejí uzavřel dnes Senegal. Už dříve k tomuto opatření přistoupila Guinea-Bissau. Zákaz vstupu na občany postižených zemí uvalily už také Pobřeží slonoviny, Kamerun, Keňa a ve čtvrtek nově Jihoafrická republika. Humanitární organizace varují, že kvůli uzavírání hranic začíná váznout zásobování postižených oblastí potravinami.  

Američan vyléčený z eboly
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Branden Camp

WHO mezitím oznámila, že stav tří liberijských zdravotníků, kteří dostali experimentální lék ZMapp, se výrazně zlepšil. Americký lékař a zdravotní sestra, kteří nevyzkoušené sérum dostali již dříve, byli ve čtvrtek zdrávi propuštěni z nemocnice. „Zkušenosti s podáním tohoto léku jsou minimální. Rozhodující je imunitní odpověď organismu, schopnost se infekci bránit. V tomto případě nešlo už úplně o čerstvou infekci. Čím dříve se podá lék, tak tím je větší šance, on je tím prostředkem, který zabrání rozvoji nemoci,“ prohlásila Hana Roháčová, primářka kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce. Podle ní se nedá s jistotou říci, že by experimentální lék byl skutečně účinný. 

Zásoby léku ZMapp jsou prý ale už vyčerpány. Podle nedávné studie britských vědců by nějaký druh léku nebo vakcíny proti ebole v západní Africe potřebovalo asi 30 tisíc lidí. 

Hana Roháčová, primářka kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce

„Rychlé šíření eboly je dáno hlavně nesprávným chováním obyvatelstva. Kdyby se něco takového stalo ve státě, kde funguje hygienicko-epidemiologická služba a kde jsou lidé schopni přijmout potřebná opatření, tak by onemocnění vyhaslo poměrně brzo. Když ale epidemie vypukne v oblasti, kde lidé důvěřují spíš šamanům než lékařům, kde se brání opuštění rituálů, tak tam je to velmi složitá věc.“

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný oficiálně schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. Epidemie postihla západoafrické státy Libérii, Guineu, Sierru Leone a Nigérii.