Kvůli ebole muselo v Libérii do karantény padesát tisíc lidí

Monrovia – Libérie přijímá další přísná opatření ve snaze zastavit šíření eboly. Policie uzavřela v metropoli dvě celé čtvrti, v nichž žije kolem 50 tisíc lidí, a vyhlásila v nich karanténu. Odedneška také v zemi platí noční zákaz vycházení. Už dříve byl v Libérii vyhlášen stav nouze.

Zákaz vycházení platí podle prohlášení liberijské prezidentky Ellen Johnsonové-Sierleafové ode dneška každý den od devíti hodin večer do šesti do rána, a to až do odvolání.

„Nedokážeme epidemii kontrolovat, protože závažnost situace lidé stále podceňují,“ uvedla prezidentka v televizním prohlášení. Obyvatelé země údajně ignorují nařízení vlády i doporučení zdravotníků.

Jednou z uzavřených čtvrtí je West Point, z jejíž kliniky o víkendu uprchlo sedmnáct pacientů s podezřením na onemocnění ebolou. Všechny už se prý úřadům podařilo najít a převézt do jiné nemocnice.

Lidé z uzavřených čtvrtí zuří, nikdo je prý předem nevaroval

Proti uvalení karantény dnes protestovaly stovky lidí. Policie, která od rána blokovala přístupové cesty do oblasti, použila na rozehnání davu slzný plyn. Demonstranti údajně nedostali žádné předchozí upozornění na možné uvalení karantény. „Ceny jídla se tu zdvojnásobily, nemáme co jíst,“ uvedl jeden z nich. Z místa protestů zatím nejsou hlášeni žádní zranění.

Obyvatelé chudinské čtvrti v Monrovii
Zdroj: ČTK/AP/Abbas Dulleh

Mnoho rodin v Libérii své nakažené příslušníky před ošetřením ukrývá, protože se domnívají, že se jejich stav v karanténě jen zhorší. Dál provozují i tradiční pohřební rituály, které prezidentka označila za jednu z příčin šíření nemoci. Už dříve liberijská vláda nařídila těla obětí eboly pálit.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný oficiálně schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. Epidemie postihla západoafrické státy Libérii, Guineu, Sierru Leone a Nigérii. Celkem se zákeřnou chorobou nakazilo již více než 2 200 osob.