Příměří v Pásmu Gazy bude trvat o den déle

Káhira - V Káhiře prý došlo k průlomu – příměří mezi radikálním Hamasem a Izraelem by mělo být prodlouženo. Informovala o tom izraelská i palestinská média. Podle AFP má trvat o den déle. Uvádí to s odkazem na palestinské zdroje. Stejnou informaci potvrdil BBC izraelský činitel. Izraelský Channel 10 uvedl, že nová dohoda zahrnuje mimo jiné uvolnění hraničních omezení v Pásmu Gazy.

Nová naděje: Obě strany souhlasí s delším příměřím (zdroj: ČT24)

Další otázky, jako je demilitarizace Pásma Gazy, případné propuštění palestinských vězňů či repatriace těl dvou izraelských vojáků, se mají podle Channel 10 projednávat v horizontu měsíce.

Palestinská tisková agentura Ma'an oznámila, že egyptští poradci vypracovali potřebné dokumenty a izraelská delegace už opustila Káhiru, aby dohodu představila izraelské vládě.  Dohodu podle agentury AP blokuje zejména palestinský požadavek na ukončení blokády Pásma Gazy, která trvá sedm let. Izrael zase nechce ustoupit z požadavku na odzbrojení Hamasu a dalších radikálních frakcí.

Ezzat al-Reshq, zástupce palestincké delegace: „Ještě jsme nedosáhli konečné shody na žádném z článků. V každém z nich chtějí Izraelci větu nebo odstavec, nebo prohlášení, nebo slovní spojení, které dohodu znemožňuje.“

Benjamin Netanjahu, izraelský premiér: „Jestli si Hamas myslí, že nás pokračujícím ostřelováním přinutí k ústupkům, tak je na omylu. Dokud nenastane klid, bude Hamas čelit velmi tvrdým útokům.“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí uvedl, že židovský stát je po vypršení pětidenního příměří připraven na jakýkoli scénář. Izraelské síly zůstávají v oblasti kolem Gazy. 

Izraelská armáda
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Palestinské ministerstvo zdravotnictví dnes vydalo čerstvou bilanci červencových bojů v Pásmu Gazy. Vyplývá z ní, že o život přišlo 2 016 Palestinců, mezi nimiž bylo 541 dětí a 250 žen. Dosud se hovořilo o necelých 2 000 obětech, nové k nim přibyly po úmrtí lidí s těžkými zraněními. Na izraelské straně je téměř 70 mrtvých, z nichž většina byli vojáci.