Ve Fergusonu další střety s policií, šéf OSN žádá ochranu práv protestujících

Ferguson – Kvůli rasovým nepokojům v americkém Fergusonu povolal guvernér státu Missouri národní gardu. Město má za sebou jednu z nejvíce vyhrocených nocí, a to navzdory zákazu vycházení. Dva lidé skončili postřelení v nemocnici. Několik jich policie pozatýkala. Protesty vyvolala smrt afroamerického mladíka, kterého zastřelil bělošský policista. Podle rodinou objednané pitvy chlapce zasáhlo nejméně šest střel - dvě z nich do hlavy. Žádná z nich nepřišla zblízka a střelbě nepředcházel boj. Generální tajemník OSN v souvislosti s nepokoji vyzval místní úřady, aby zajistily ochranu práv protestujících lidí.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval missourské úřady, aby zajistily ochranu práva na poklidné shromáždění a svobody projevu. Podle mluvčího OSN šéf světové organizace apeloval na americké bezpečnostní složky, aby „se řídily americkými a mezinárodními standardy při zacházení s demonstranty“.

Postřehy zpravodaje ČT Martina Řezníčka

„Napětí je cítit ve vzduchu, ale město musí fungovat a funguje i nadále. Na druhou stranu na několika místech jsou vidět stopy po několika divokých nocích. Jde hlavně o jednu ulici, která vede přímo středem předměstí. Jedná se třeba o vyhořelou benzinovou pumpu a několik dalších obchodů, které jsou zadělány deskami, protože byly v uplynulých dnech vyloupeny. Je tu znatelná zvýšená přítomnost policistů, začíná se sem stěhovat Národní garda.“

Ze soboty na neděli část demonstrantů zákaz vycházení ignorovala, při zákroku policie bylo sedm lidí zatčeno a jeden muž za nevyjasněných okolností postřelen. Situace neutichá ani dnes. V půl desáté večer místního času (tzn. v půl čtvrté ráno SELČ) se policisté střetli se čtyřmi stovkami protestujících. K rozehnání davu, v němž byla také řada rodičů s dětmi, použila policie dýmovnice a slzný plyn. Později nasadila údajně také gumové projektily. „Demonstrace síly napětí jen vyostřila,“ myslí si komentátor Teodor Marjanovič.

Policisté tvrdí, že museli zasáhnout, protože dav začal rabovat a ozývala se prý také střelba. Dva lidé byli zraněni a několik zatčeno. Do půlnoci, kdy začal platit zákaz vycházení, se podařilo situaci zklidnit. „Vzhledem k okolnostem jsem neměl na vybranou a musel jsem znásobit opatření,“ obhajoval zásah policejní velitel Ron Johnson.

Dnes se podle vyjádření guvernéra budou moci obyvatelé normálně pohybovat po ulicích,
uvedla stanice CNN.

Neozbrojeného Michaela Browna zabil minulý týden v noci ze soboty na neděli osmadvacetiletý bělošský strážník Darren Wilson a město kvůli tomu zaplavily od počátku týdne protesty a nepokoje. Napětí vyvolává vedle kusých informací policie zejména to, že v oblasti, kde převládají černoši, tvoří místní policejní sbor téměř samí běloši. „Reakce místních černošských obyvatel je velmi zobecňující, přímo to navazuje na jejich frustraci,“ myslí si Marjanovič.

Kryštof Kozák z katedry amerických studií, FSV UK v Praze

„Se zvolením Baracka Obamy to začalo vypadat, že rasové problémy v Americe neexistují. Nicméně je to velká země a existuje spousta míst, kde je rasové rozdělení velmi zřetelné. Pokud jde o Ferguson, tak je zajímavé, že to ještě před 20 lety byla bělošská čtvrť, kde bylo 70 procent bělochů. Jak byli ale černoši vytlačováni z centra města, tak se z něj stala poměrně rychle černošská čtvrť. Na míře segregace je vidět, že o rasovém problému se tolik nemluví, ale lidé, kteří si vybírají, kde budou bydlet, tak si to velmi dobře uvědomují. V lidech to určitě nějakým způsobem zůstává. Jde především o velká města a předměstí amerického jihu.“

Do černošského mladíka vypálili šest ran

Podle amerických médií smrt Michaela Browna přijelo do Fergusonu vyšetřovat asi padesát federálních agentů FBI. Americký ministr spravedlnosti Eric Holder oznámil, že „kvůli mimořádným okolnostem spojeným s případem a na žádost Brownovy rodiny“ nařídil další nezávislou pitvu těla zastřeleného mladíka. Ta podle deníku The New York Times potvrdila, že byl mladík zastřelen šesti ranami, z nichž dvě ho zasáhly do hlavy.

CNN s odvoláním na předběžné výsledky druhé pitvy uvedla, že policista nevypálil střely z bezprostřední blízkosti, protože patolog při ohledání nenašel žádné stopy střelného prachu v okolí ran. Jedna z kulek připravila Browna o pravé oko, proletěla tváří skrz čelist ven a do těla opět vstoupila u klíční kosti. Poslední dvě střely podle právníka Anthonyho Graye, který zastupuje Brownovu rodinu, byly očividně ty, které zasáhly mladíkovu hlavu. Všechny střely zasáhly Browna zepředu, mladík tedy stál čelem proti policistovi.

Desetitisíce lidí vyjádřily policistovi podporu
  
Policista Wilson, který je na nařízené placené dovolené, se zatím pro média k incidentu nevyjádřil. Mezitím ale vznikl na Facebooku profil, který mu vyslovuje podporu. Tu mu zde zatím vyjádřilo přes 22 tisíc lidí. Brownova rodina naproti tomu vyzvala k tomu, aby byl zadržen.