„Odstupuji. Vova nemá pravdu,“ hlásal hacknutý Medvěděvův Twitter

Moskva – Twitterový účet ruského premiéra Dmitrije Medvěděva napadli hackeři. Umístili na něj sdělení, že předseda vlády odstupuje kvůli nesouhlasu s politikou prezidenta Vladimira Putina. Ruská vláda oznámila, že nepatřičné zprávy na Medvěděvově ruskojazyčném twitterovém profilu, kde premiéra sleduje přes 2,5 milionu lidí, nejsou dílem ministerského předsedy. Cizí záznamy byly mezitím odstraněny.

K útoku se prozatím nikdo nepřihlásil, jisté je jen to, že vzkazy byly kritické vůči Kremlu. Zatím není jasné, kdo za nimi stojí.

„Odstupuji! Stydím se za postup vlády. Odpusťte,“ zněl například jeden ze záznamů. Další zase uváděl, že ruský národ nemusí trpět jen kvůli tomu, že „vedení země má problémy se zdravým rozumem“. „Vždycky jsem chtěl říct: Vovo! Nemáš pravdu,“ uvedli hackeři v další zprávě, v níž se zdrobnělinou obraceli na prezidenta Putina. „Medvěděv“ ve falešných vzkazech také hlásí, že se stane fotografem na volné voze, a varuje: „Můžeme se vrátit do 80. let. To je smutné. Jestli je tohle cíl mých kremelských kolegů, tak jej brzy dosáhnou.“

Události: Hacknutý účet Dmitrije Medvěděva (zdroj: ČT24)