Restaurace učí lidi jíst zbytky – a má úspěch

Kodaň – Jedna z kodaňských restaurací funguje podle hesla našich babiček „ani drobek nazmar“. Její filosofie je jasná – vaří výhradně ze zbytků. A má z čeho vybírat. Dánové totiž každý rok vyhodí potraviny v přepočtu za šedesát miliard korun.

Restaurace Rub and Stub v srdci Kodaně se stala mezi dánskými gurmány hitem. K místním delikatesám patří račí klepeta na víně. Pocházejí ze zbytků úlovku místního rybáře, které by se jinak vyhodily. „Lidé se nás samozřejmě ptají, jestli jsme to sebrali z popelnic. Vysvětlujeme jim, že tak to opravdu není,“ ujišťuje Astrid Engholmová, která v restauraci pracuje jako dobrovolnice.

Asi stovka lidí obchází každý večer supermarkety, trhy a farmáře. Všechno, co neprodají, se zužitkuje v kuchyni Rub and Stub. Třeba pečivo z nedaleké pekárny – ze starého chleba připravují místní kuchaři sýrové nachos, croissant od snídaně vytvoří křupavou kůrku cibulového koláče.

„Naším cílem je, že přestaneme existovat, protože nebudou žádné zbytky, ze kterých bychom mohli vařit,“ říká místní šéfkuchař Søren Grimstrup.

Horizont: Delikatesy ze zbytků (zdroj: ČT24)

V Dánsku skončí každý rok v odpadu kolem 500 tisíc tun potravin. Z toho víc než polovina připadá na obchodní řetězce. Zbytek jde na vrub domácností. Každý jedinec vyhodí kolem sta kilogramů jídla, přitom na druhém konci světa se ho nedostává.

„Potraviny, které se na celém světě vyhodí, by mohly nakrmit víc než trojnásobně každé hladovějící dítě, ženu a muže na této planetě,“ upozorňuje zakladatelka kampaně Stop plýtvání potravinami Selina Juulová.

Restaurace jede na maximální výkon, ale minimální náklady. Veškerý zisk dává na vzdělání mladých lidí v západoafrické Sierra Leone. „Myslím, že je to vážně skvělý koncept. Jsem pro to, aby se nic nevyhazovalo,“ dodává jedna ze zákaznic restaurace. Umění a kreativita kuchařů tak přesvědčily i ty, kteří by ještě nedávno nad jídly ze zbytků ohrnovali nos.

Račí klepeta ze zbytků úlovku kodaňského rybáře
Zdroj: ČT24