V okolí Doněcku se tvrdě bojuje, příměří se nekoná

Kyjev – Proruští povstalci nadále svádějí s ukrajinskými vládními silami těžké boje o město Krasnyj Luč nedaleko Doněcku. Podle agentury DPA to prohlásil armádní mluvčí Andrij Lysenko. Popřel tak sobotní tvrzení separatistů, že ukrajinské oddíly už strategicky položené město dobyly a prakticky beze zbytku tak obklíčily Doněck. Ukrajinský prezident Petro Porošenko je připraven zvážit humanitární misi na východě země, po níž volá Moskva. Zatím ale Kyjev výzvu Ruska a proruských separatistů k humanitárnímu příměří odmítá.

Krasnyj Luč leží mezi hlavními baštami separatistů, Doněckem a Luhanskem. Ovládnutí tohoto města znamená i kontrolu nad důležitou silnicí k ruské hranici. Při bojích na okraji velkoměsta přišli o život nejméně dva civilisté, uvedla dnes DPA. 

Podle agentury APF se z Doněcka v noci na dnešek opět ozývalo dělostřelecké bombardování. Slyšet bylo nad ránem více než 20 detonací z centra města. Dělostřelecké granáty poničily soukromý dům i část polikliniky a zranily jednu ženu, uvedla doněcká radnice. Ukrajinská armáda dnes potvrdila, že pokračuje v ofenzivě, jejímž cílem je „utažení smyčky kolem Doněcku“. 

Kritická situace v Doněcku, ještě kritičtější v Luhansku (zdroj: ČT24)

Porošenko zvažuje humanitární misi, žádají o ni sami separatisté

Východoukrajinský Luhansk, kde žije 425 tisíc lidí, na svých internetových stránkách včera oznámil, že město je již týden bez dodávek elektřiny. Části města jsou bombardovány a většina obchodů je zavřená. V obležení ukrajinské armády je také město Doněck. Lídr proruských separatistů řekl, že je ochotný přistoupit na příměří, aby se podařilo předejít humanitární katastrofě. 

„Jsme připraveni ke klidu zbraní v zájmu odvrácení sílicí humanitární katastrofy,“ prohlásil jeden z vůdců separatistů Alexander Sacharšenko. Pokud ale vládní síly napochodují na Doněck, zažijí si tu svůj „Stalingrad“, varoval. 

Tomáš Vlach, redaktor ČT: „Humanitární situace je skutečně velmi zlá a zatím to nikdo neřeší. Jsem u menšího města Pervomajsk, které leží na frontové linii. Denně sem dopadají granáty. Separatisté vykradli obchody, lidé se dělí o zásoby. Mrtví jsou na denním pořádku, lidé je pohřbívají ve dvorech, protože pohybovat se ve městě je nebezpečné. Nefungují hasiči ani záchranka.“

Josef Pazderka, zpravodaj ČT: „V Doněcku je cítít obrovské napětí, řada lidí odjela, část nevychází vůbec z domovů. Úměrně tomu, jak na město dopadají další a další letecké granáty, lidé propadají panice. Nedostatek potravin tu zatím není, nicméně situace se zhoršuje každým dnem.“

Ukrajinský prezident Porošenko je připravený zvážit vstup humanitární mise do oblastí, které stále kontrolují povstalci. Podle Kyjeva by ale případná mise musela být mezinárodní a neozbrojená. „Jsme připraveni akceptovat humanitární pomoc, pokud bude mise mezinárodní, bez jakékoli vojenské podpory a pokud projde hraničními kontrolními stanovišti po kontrolou ukrajinské ostrahy,“ citoval prezidenta jeho úřad. 

K vyslání humanitární mise na Ukrajinu opakovaně vyzývá Rusko. Západ se ale obává, že by Moskva mohla této akce zneužít a poslat na východ Ukrajiny své vojáky. To Rusko odmítá. „Kyjev je čím dál vynalézavější ve vymýšlení pohádek,“ reagovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes oznámil, že Moskva jedná o vyslání humanitární pomoci s Kyjevem, Organizací spojených národů a Mezinárodním výborem Červeného kříže. Dosažení mezinárodní dohody je podle něj prioritou.

O možné ruské invazi jednal americký prezident Obama s britským premiérem Cameronem a s německou kancléřkou Merkelovou. „Lídři se shodli na tom, že jakýkoliv ruský zásah na Ukrajině, i kdyby měl takzvaně humanitární záměr, je nepřijatelný bez formálního svolení ukrajinské vlády,“ zní v prohlášení Bílého domu. Podobný krok by podle Západu porušoval mezinárodní právo a vyvolal by další důsledky.