Obyvatelé Doněcku si dělají zásoby, připravují se na obléhání

Kyjev - Obyvatelé Doněcku si dělají zásoby - připravují se na možné obléhání města. Ukrajinská armáda plánuje na hlavní baštu povstalců útok. Boje kolem Luhansku si v posledních dnech vyžádaly život nejméně 9 civilistů. Problémy hlásí i mezinárodní vyšetřovatelé OBSE. Kvůli střelbě v místě nehody malajsijského letadla museli znovu přerušit vyšetřování. Do Charkova mezitím dorazil další konvoj s pozůstatky obětí. Prohlédnou je ukrajinští i nizozemští odborníci.

Doněck i Luhansk v obklíčení, obětí přibývá

Armáda i rebelové jsou v pohotovosti. Ukrajinští vojáci v sobotu obklíčili Doněck. Lidé z obav z dlouhého obléhání v obchodech nakupují mouku, konzervy, olej, instantní kávu, svíčky nebo baterie. „Dělám to samé, co moji zákazníci. Pro sebe, manžela a naše dítě jsem koupila tři skládací lehátka,“ citovala agentura Reuters prodavačku v jednom doněckém obchodu s potravinami. „Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit z města odjet,“ dodala tato žena. 

A podobně je na tom i druhá bašta rebelů - Luhansk. Civilisté v něm hladoví. „Hodně lidí odchází a my je necháváme. Samozřejmě je prověřujeme, jestli mezi nimi nejsou zločinci. Zkoumáme jejich ruce a ramena, abychom se ujistili, že nebojovali a nestříleli,“ prohlásil voják Viktor Bondarenko. 

Obyvatelé Luhansku tráví kvůli bombardování většinu času ve sklepech. Už několik dnů jsou většinou bez elektřiny a jsou odříznuti i od poslední zásobovací cesty, píše Reuters.

Obětí z řad civilistů přibývá

Šest lidí zemřelo při bombardování a střelbě na předměstí Doněcku, v Luhansku nepřežili tři civilisté. V Doněcku se podle svědků celou noc ozývalo ostřelování a nedaleko města hořelo několik domů, včetně budovy školy. Zápach kouře se prý táhl až do samého centra milionového Doněcku.

Ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej v pátek vyzval v televizi povstalce, aby „utekli do Ruska, dokud ještě tato možnost existuje“, a varoval, že „to dlouho nepotrvá“. Mohou tak ovšem učinit jen bez tanků, obrněných vozů a zbraní.

Rusové podezřelě blízko hranic

Ukrajinská armáda také tvrdí, že odhalila přesuny ruských jednotek za východní hranicí země. Výjimkou údajně nejsou ani častá narušení vzdušného prostoru. „Objevili jsme ozbrojené ruské složky nasazené v regionu Bělgorod, asi pět kilometrů od ukrajinských hranic. Je tam asi 1000 ozbrojených vojáků,“ prohlásil mluvčí ukrajinské bezpečností rady Andrej Lysenko.

Kyjev chce pokračovat v bojích, dokud nebudou oblasti kolem Doněcku a Luhansku osvobozeny. Prezident už na podporu tohoto cíle navýšil rozpočet o asi 19 miliard korun.

  • Armádní ofenzíva proti separatistům začala po květnovém zvolení Petra Porošenka prezidentem a výrazně zesílila po pádu malajsijského letounu.

Nedaleko místa, kam před 17 dny dopadly trosky civilního letadla, se opět bojovalo. „Kvůli střelbě jsme museli opustit místo, které jsme chtěli ohledat. Místo toho jsme se rozhodli vrátit, abychom neriskovali bezpečnost zaměstnanců a expertů,“ konstatoval šéf mise Alexander Hug. 

Bombardování se ozývalo v jedné z vyšetřovaných oblastí i přesto, že ukrajinská vláda uzavřela se separatisty lokální příměří. Vyšetřovatelé tak mohli pokračovat v práci pouze na hlavním místě dopadu.