K ISS se vydal poslední kamion s nákladem pro astronauty

Kourou - K Mezinárodní vesmírné stanici odstartovala zásobovací loď Evropské kosmické agentury. Na ISS by měla dorazit 12. srpna. Šestičlenné posádce přiveze více než šest tun nákladu. Mimo jiné 850 litrů vody, potraviny a další vybavení. Zároveň bude sloužit jako přídavný modul, který se postupně naplní odpadem.

Robotický zásobovací kamion na oběžnou dráhu vynesla raketa Ariane 5, která v noci na dnešek SELČ odstartovala z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Nákladní loď je pojmenována po Georgesi Lemaitreovi, belgickém astronomovi, který je považován za otce teorie vzniku vesmíru známé jako „velký třesk“. Byl prý také prvním z vědců, který přišel s teorií rozpínání vesmíru.

K orbitálnímu komplexu se loď automaticky připojí 12. srpna a po dobu následujících zhruba šesti měsíců bude pro šestici astronautů na ISS - třem Rusům, dvěma Američanům a jednomu Němci - fungovat jako přídavný modul.

Na vyložení skoro 6,6 tuny nákladu bude dohlížet právě německý astronaut Alexander Gerst. Náklad, který Georges Lemaitre na orbitální komplex dopraví, je z pětice ATV největší. Podle agentury AFP čítá přinejmenším 1 232 položek - kromě 850 litrů pitné vody je na seznamu třeba pudink, pomerančový džus, rukavice nebo dentální nit.

ISS
Zdroj: ČTK/AP/Paolo Nespoli

Georges Lemaitre se podle plánu v prosinci od ISS opět odpojí a zanikne při sestupu do atmosféry. Předtím ho posádka naplní odpadem a už nepotřebným zařízením.