Francie potvrdila nález trosek letadla v Mali, nehodu nikdo nepřežil

Alžír/Ouagadougou - Úřad francouzského prezidenta dnes oficiálně potvrdil nalezení trosek letadla, které se zřítilo během cesty z Burkina Fasa do Alžírska. Zbytky stroje se nacházejí nedaleko hranic Mali s Burkina Fasem. Podle prezidenta Francoise Hollanda se už podařilo najít také jednu z černých skříněk. Na palubě bylo podle upřesněných údajů 118 lidí včetně 54 Francouzů. Vojáci na místě vyloučili, že by pád mohl někdo přežít. Příčina nehody zatím není jasná - nejvíce se spekuluje o písečné bouři. Vláda Burkina Fasa vyhlásila kvůli letecké katastrofě dvoudenní státní smutek.

Vrak zmizelého stroje našel francouzský bezpilotní stroj Reaper na východě Mali v oblasti Gossi mezi městy Gao a Tessalit. Možnost, že letadlo bylo sestřeleno v krizové oblasti ze země, Paříž vyloučila. K místu tragédie dorazili první francouzští vojáci, kteří zajistí příjezd vyšetřovatelů.

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve si myslí, že za zřícením stroje bylo špatné počasí. „Žádnou z hypotéz ale nevylučujeme, dokud vyšetřování neskončí. V té oblasti působí teroristické skupiny a víme, že jsou nepřátelské vůči Západu,“ dodal. Francie vyslala v roce 2013 své vojáky do Mali, aby pomohli tamní armádě v boji proti islámským radikálům, kteří začali obsazovat sever země. Zbytek francouzských jednotek působí v okolí města Gao. V oblasti proti sobě ale bojují také místní separatistické kmeny.

Francois Hollande, francouzský prezident:

„Bohužel nikdo nepřežil. Našla se jedna černá skříňka a byla poslána do (maliského města) Gao. Jediné, co víme, je, že trosky jsou na poměrně omezeném prostoru, ale zatím je brzy vyvozovat z toho závěry. Máme několik hypotéz, zejména klimatickou, avšak nevylučujeme žádnou, protože o tom, co se stalo, chceme vědět vše.“

Pád letadla mohla mít na svědomí písečná bouře

Na palubě stroje španělské společnosti Swiftair, která létala pro alžírské aerolinky, bylo 54 Francouzů, občané Burkina Fasa, Libanonci a Lucemburčané. Do upřesněného počtu francouzských mrtvých jsou zahrnuty i osoby s dvojím občanstvím. Podle francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse zahynuli členové 21 rodin. Příbuzní pasažérů teď čekají na další informace. Pád stroje by mohlo mít na svědomí počasí. Těsně před tím, než zmizel z radarů, žádal o změnu kurzu kvůli písečné bouři.

Letoun se zřítil necelou hodinu po startu. Letoun na lince AH5017 vzlétl z Burkina Fasa v 3:17 SELČ, plánované přistání bylo v 7:10 SELČ v Alžíru. Poslední kontakt však dispečeři letového provozu zaznamenali ve 3:55 SELČ, v té době se měl stroj nacházet nad maliským městem Gao. Stroj typu MD-83 (McDonnell Douglas 83) patří španělské společnosti Swiftair, provozovaly ho však nyní v nájmu aerolinky Air Algérie. Celou posádku tvořili podle leteckých odborů v Madridu Španělé.

Podle státní tajemnice v úřadu francouzského ministra zahraničí Fleur Pellerinové na palubě letadla nebyly žádné „podezřelé osoby“. Alžírský ministr dopravy Amar Ghul novinářům řekl, že šestičlenná španělská posádka letu AH5017 už na stejné trase uskutečnila pět letů. Společnost Swiftair piloty havarovaného stroje označila za „velmi zkušené“.