Vůdce Hamasu: Příměří bereme – ale až skončí blokáda Gazy

Jeruzalém – Vůdce palestinského hnutí Hamas Chálid Mišal je prý připraven souhlasit s humanitárním příměřím v Pásmu Gazy, požaduje ale předtím ukončení blokády tohoto území. O možnosti příměří v Izraeli jednal dnes americký ministr zahraničí John Kerry a šéf OSN Pan Ki-mun.

„Každý po nás chce, abychom přijali příměří a pak vyjednávali o našich právech, to jsme odmítli a dnes to znovu odmítáme,“ prohlásil Mišal na tiskové konferenci v Kataru, kde žije v exilu. Základní podmínkou prý pro ně je, aby skončila více než sedmiletá blokáda Pásma Gazy ze strany Izraele a Egypta, který zavírá jižní hraniční přechod Rafáh. Již dříve se představitelé radikálního hnutí nechali slyšet, že požadují rovněž propuštění palestinských vězňů.

Horizont 24: OSN kritizuje Izrael za postup v Gaze (zdroj: ČT24)

Boje mezi Hamasem a Izraelem dnes pokračovaly již šestnáctým dnem a vyžádaly si od začátku ofenzivy přes 700 obětí, z toho 687 na palestinské straně a 35 na izraelské. Rada OSN pro lidská práva dnes odhlasovala zahájení mezinárodního vyšetřování porušování lidských práv, k němuž by mohlo během izraelské ofenzivy v Gaze docházet.

Dosavadní pokusy o klid zbraní selhaly. Káhira minulý týden přišla s návrhem na nepodmíněné příměří, po němž měly následovat rozhovory o případném uvolnění blokády Gazy. Tu zavedly Izrael a Egypt v roce 2007, když se k moci v Pásmu dostali radikálové z Hamasu. Ač Izraelci příměří minulé úterý schválili, palestinští radikálové v ostřelování raketami pokračovali a Hamas veškeré návrhy odmítl.

Ve Francii se opět demonstrovalo proti útokům Izraele na Gazu

V Paříži a dalších francouzských městech se dnes konaly další demonstrace na podporu Palestinců v jejich nynějším konfliktu s Izraelem. Konaly se za silného policejného dozoru, neboť dva podobné protesty v minulých dnech přerostly v násilnosti a v antisemitské projevy.

Protiizraelská demonstrace v Paříži
Zdroj: ČTK/AP/Francois Mori

Účastníci průvodů v Paříži, Toulouse a Lille požadovali okamžité zastavení bombardování Pásma Gazy izraelskou armádou, odvolání „nelegální a zločinecké“ blokády Pásma Gazy a zavedení sankcí proti Izraeli. Demonstrace probíhaly pokojně, v metropoli se sešlo odhadem 20 tisíc lidí.

Úřady předchozí protiizraelské demonstrace odmítly povolit, což podle komentářů vedlo ke zlosti a násilnostem ze strany levicových aktivistů. Dnešní shromáždění již úřední povolení získala. Vláda přitom opakovaně důrazně odsoudila veškeré projevy antisemitismu v zemi. Vývoj izraelsko-palestinských vztahů je tradičně zvlášť sledovaný a citlivý ve Francii, kde žije největší muslimská menšina (3,5 až pět milionů lidí) i židovská menšina (asi půl milionu lidí) v Evropě.

Hamas: Zrušení mezinárodních letů do Izraele je naše velké vítězství

Izrael dnes pro mezinárodní lety otevřel letiště Ovda na jihu země. Snaží se tak vyjít vstříc americkým i evropským leteckým společnostem, z nichž mnohé kvůli bezpečnosti zrušily lety do Tel Avivu. Palestinské hnutí Hamas označilo zrušení letů do Izraele za „velké vítězství“. Americké ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že Hamas má letiště v Tel Avivu v dostřelu, nejspíš ale nemá přístup k podobným protiletadlovým střelám, které byly použity na Ukrajině. Na Ben Gurionovu letišti nadále přistávají stroje 22 zahraničních společností, jsou mezi nimi například British Airways, Iberia, Aeroflot i české letecké společnosti.

Vydáno pod