Na lodi s běženci zemřelo cestou do Itálie 141 lidí

Řím - Při tragédii na lodi s migranty, která se v sobotu jižně od italského ostrova Lampedusa dostala do potíží, přišlo o život 141 lidí, včetně dvouletého dítěte. Svědci původně hovořili až o 181 mrtvých. Policie v sicilské Messině oznámila, že zatkla pět osob podezřelých z odpovědnosti za neštěstí.

Migranty z přeplněné lodi zachránil dánský ropný tanker a dovezl je do jihoitalského přístavu Messina. Na palubě plavidla, které vyplulo od libyjského pobřeží, bylo podle přeživších kolem sedmi set běženců ze Sýrie, Pákistánu, Nigérie a Ghany. Zachránit se jich podařilo 569.

V nákladovém prostoru se našlo 29 lidí, kteří se udusili. Další migranti jim prý zabránili dostat se přeplněnou palubu. Podle policie zemřelo dalších asi 60 lidí násilnou smrtí. Část mrtvých, zabitých bodnými ranami nebo ubitých k smrti, byla naházena do moře. Další desítky migrantů údajně utonuly ve snaze dostat se z potápějící se lodi co nejrychleji na dánský tanker.

Policie kvůli tragédii zadržela pět osob, které zřejmě loď řídily a jsou podezřelé z odpovědnosti za smrt migrantů. Policisté je zatkli na základě informací přeživších běženců. Státní příslušnost zadržených úřady neprozradily.

Od běženců z arabských zemí inkasovali za místo na palubě 1000 až 2000 dolarů (20 000 až 40 000 Kč) a od uprchlíků ze subsaharské Afriky za místo v podpalubí 250 až 500 dolarů (5000 až 10 000 Kč). 

Za lepším životem do Evropy míří Syřané a Somálci

Do Itálie připlouvají po moři každý týden tisíce ilegálních imigrantů, kteří touží po lepším životě v Evropě. V poslední době se příliv výrazně zvýšil kvůli příznivému počasí a nedostatečné kontrole v Libyi. Nejvíce migrantů pochází Eritreje, Somálska a Sýrie, ale jsou mezi nimi i obyvatelé států subsaharské Afriky a z asijských zemí.

Řím loni ve svých vodách zahájil hlídkovou operaci Mare Nostrum (Naše moře), která pohyb lodí s uprchlíky monitoruje. Rozhodnutí padlo po tragické nehodě u Lampedusy, při níž se loni na podzim utopily skoro čtyři stovky lidí. Kvůli zvyšujícímu se počtu uprchlíků chce země vybudovat i utečenecký tábor.