Bylo to jen prodlužování utrpení, vzpomíná Mandelova dcera

Pretoria – Americká zpravodajská stanice CNN získala exkluzivní rozhovor s dcerou Nelsona Mandely, od jehož pohřbu uplynulo sedm měsíců. Maki Mandelová vzpomíná na slavného bojovníka proti apartheidu s láskou, ale i hořkostí - kvůli uměle prodlužovaným posledním měsícům jeho života.

Mandelova dcera: Prodlužování jeho života bylo utrpení (zdroj: ČT24)

„Ten poslední dech… to byla pro mě úleva. Už jsem to nedokázala snášet. Byly chvíle, kdy jsem říkala jeho lékařům: Myslím, že co je moc, to je moc,“ vzpomíná Maki Mandelová.

Týmy státem dosazených doktorů a pečovatelek byly podle dcery nesmírně obětavé, nicméně život pacienta prodlužovaly za hranici utrpení. „Pro mě jako dceru bylo mučivé sledovat to. Říkala jsem jim: Pánové, kdy se smíříme s tím, že přišel konec a že už nejde víc udělat? Nejde hrát si na Boha.“

Funkci ledvin Mandelovi poslední rok nahrazovala dialýza, dýchal s ventilátorem. Stravu mu vedly hadičky do žaludku, paže měl rozpíchané od stálého nitrožilního podávání léků. „Z mého pohledu už nebylo možné mluvit o kvalitě života. Byl upoutaný na lůžko. Ze svého laického pohledu jsem nedokázala pochopit, proč musíme ten život natahovat.“

Jacob Zuma a Nelson Mandela
Zdroj: ČTK/AP/SABC TV

Desmon Tutu: Bylo ostudné, co mu udělali…

Názory dcery sdílí bývalý arcibiskup a další jihoafrický nositel Nobelovy ceny míru Desmond Tutu. Nedávno poznamenal, že to, co udělali Mandelovi, bylo ostudné - když se prezident Jacob Zuma a další politici fotografovali s už nevnímající legendou.

Rodinu se ztrátou smířil i důstojný pohřeb. Místo si Mandela - syn královského rodu - vybral na skalnatém pahorku v rodném Qunu. „Lidi nás oslovují, žádají, jestli by mohli jeho hrob navštívit. Říkáme jim, že pro nás je to ještě brzo. Dejte nám rok,“ vzkazuje Maki. 

Rodina chce vybudovat návštěvnické centrum a vzpomínkovou zahradu s vyhlídkami na hrob.  Samotné místo posledního Mandelova odpočinku pak má zůstat nerušenou oázou klidu.