Přestřelka v Radě bezpečnosti. Američané se opřeli do Rusů

New York – Rada bezpečnosti OSN na svém mimořádném zasedání vyzvala k podrobnému a nezávislému vyšetření havárie malajsijského letadla, které se se třemi stovkami lidí včera zřítilo na východě Ukrajiny. Podle americké velvyslankyně letoun zřejmě sestřelili proruští separatisté podporovaní Moskvou. Ruský velvyslanec varoval před tím, aby byl na vyšetřování vyvíjen jakýkoli tlak.

K „úplnému, důkladnému a nezávislému mezinárodnímu vyšetření“ včerejšího zřícení boeingu malajsijských aerolinek vyzvala Rada bezpečnosti jednomyslně. A po všech stranách východoukrajinského konfliktu žádá, aby vyšetřovatelům zajistily přístup k místu neštěstí.

Hlavní fakta

  • V oblasti bojů na východní Ukrajině se včera po zásahu raketou země-vzduch zřítil malajsijský Boeing 777, zemřelo 280 cestujících a 15 členů posádky.
  • Z incidentu se vzájemně obviňují ukrajinská vláda a proruští separatisté.
  • Podle Obamy letadlo sestřelila raketa odpálená z oblasti kontrolované separatisty, které podporuje Moskva.
  • Merkelová a Putin vyzvali Kyjev a separatisty, aby přistoupili na příměří.
  • Rada bezpečnosti OSN žádá nezávislé mezinárodní vyšetřování,
  • Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) zakázala lety nad Ukrajinou.

Američané v OSN: Pomáhali Rusové? To nevylučujeme

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová na zasedání prohlásila, že letoun pravděpodobně sestřelili proruští separatisté raketou země-vzduch, což vyplývá i z předběžné zprávy amerických tajných služeb a následného projevu Baracka Obamy (zde). Podle diplomatky se Spojené státy domnívají, že vypálena byla raketa typu SA-11, a to z oblasti kontrolované separatisty, kteří se navíc předtím chlubili, že tyto rakety získali.

Powerová zároveň obvinila Moskvu, že separatistům poskytla rakety SA-11s a další těžké zbraně: „Vzhledem k technické složitosti SA-11 je nepravděpodobné, že by separatisté dokázali účinně systém provozovat bez podpory zasvěcených odborníků, a tudíž nemůžeme vyloučit technickou podporu od ruského personálu při provozování systému.“

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Niu Xiaolei

Rusové v OSN: Obecné narážky nejsou ospravedlnitelné

Velvyslankyně prohlásila, že je nezbytné začít vyšetřování okamžitě. Soudí, že pokud separatisté podporovaní Moskvou linkový spoj sestřelili, budou chtít „zakrývat důkazy o svém zločinu“. Ruský velvyslanec Vitalij Čurkin ale následně varoval před jakoukoli snahou vyvíjet tlak na vyšetřování.

„Je potřeba nestranné, otevřené vyšetření toho, co se stalo. Na toto vyšetřování by neměl být vyvíjen tlak se snahou předem určit jeho výsledek obecnými prohlášeními a narážkami, které jsou v tak obtížné situaci neospravedlnitelné,“ prohlásil. Vyzval také k okamžitému zastavení vojenské operace ukrajinských vládních sil na východě Ukrajiny a obvinil přitom západní partnery, že mají „plno řečí, ale pro urovnání situace nic dělat nechtějí“.

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Niu Xiaolei